Februártól nő az egyéni vállalkozók minimális járuléka

Vágólapra másolva!
Februárban megemelkedik az egyéni vállalkozók minimális járulékfizetési kötelezettsége a magasabb minimálbér miatt. Az egyéni vállalkozóknak a tevékenység megkezdésekor, illetve megszüntetésének hónapjában nem kell járulékot fizetniük.
Vágólapra másolva!

A törvényi előírás szerint a járulékfizetés alapja mindig az adott hónapot megelőző hónapra megállapított minimálbér. Így januárban még a tavalyi 40 ezer forintos minimálbér után kell járulékot fizetni, míg februártól már a megemelt 50 ezer forint után. Ez januárban még napi 1333 forintot, míg februártól 1667 forintot tesz ki.

Az egyéni vállalkozóknál a munkaidő nem értelmezhető, ezért állapít meg a törvény napi járulékot. A munkavállalóknál szerződésben rögzítik, hogy rész- vagy teljes munkaidőben foglalkoztatják-e, és ez határozza meg a fizetési kötelezettséget.

Az egyéni vállalkozónak csak azokban a hónapokban nem kell teljes járulékot fizetnie, amelyikben elkezdte tevékenységét illetve megszüntette azt. Nem kell járulékot fizetni arra az időre sem, amiről igazolása van, hogy nem vett részt személyesen a vállalkozásban, vagyis beteg volt.

(MTI)

Ajánlat:

Adó
(az Üzleti Negyed rovata)

Az APEH közleménye