Augusztus óta először derűlátók a cégvezetők

Vágólapra másolva!
A legnagyobb vállalatok vezetői megkérdezése alapján az Ecostat által készített TOP-100 konjunktúra-index tavaly augusztus óta először optimizmust tükröz: a mutató értéke januárban 5 százalékponttal 52 százalékra emelkedett decemberhez képest. Az index 50 százalék feletti értéke az ipari termelés növekedését valószínűsíti. Az Ecostat a derűlátást a világgazdaság várható élénkülésével magyarázza.
Vágólapra másolva!

A felmérés szerint az ipari termelés enyhe fellendülése feltehetően csak 2002 második felében következik be. A legnagyobb magyarországi vállalkozások közül az ország gazdasági kilátásait javulónak tartja a megkérdezettek 37 százaléka, míg romló feltételekkel a cégek egynegyede számol.

Jelentős mértékben (12 százalékponttal) visszaesett januárban a termelésbővítés lehetőségét elutasító cégek aránya, így újra többségbe kerültek a termelésük növekedését valószínűsítő vállalatok. Ezek háromnegyede 5 százalék alatti, 16 százaléka 5-10 százalék közötti, 10 százalékuk pedig ennél magasabb ütemű bővülést remél.

A legnagyobb magyarországi vállalatok az első háromnegyed évben az export és az import tovább mérséklődő növekedésével számolnak. Élénkülő külpiaci aktivitást a harmadik negyedévtől várnak. A várható külföldi kereslet előrejelzése hasonló a decemberihez: a cégek 15 százaléka növekedésre, 41 százaléka csökkenésre számít. A legtöbb vállalkozás továbbra is a kereslet stagnálását valószínűsíti.

A megkérdezett vállalatvezetők 29 százaléka úgy véli, hogy fél éven belül a belföldi kereslet is bővül, változatlan keresletre 56 százalékuk, csökkenő belföldi értékesítésre pedig 15 százalékuk számít.

Az Ecostat feltételezései szerint a vállalati szektor a dekonjunktúrát átmeneti állapotnak tekinti, és létszámleépítést továbbra is csak szűk körben fontolgatnak. A válaszok alapján - különösen az év második felében - a beruházások élénkülése várható. A tevékenység fél éven belüli bővítését a külföldi vállalatok kétharmada tartja reális lehetőségnek, ezen belül legtöbben - a válaszadók 51 százaléka - 5 százalék alatti növekedéssel számol 2002 első félévében. Ennél pesszimistább a hazai tulajdonban lévő vállalkozások véleménye: cége fejlődését a válaszadók 42 százaléka tartja elképzelhetőnek a következő hónapokban.

A fogyasztói árnövekedés mérséklődése a jegybank célkitűzései szerint történik, és ha a külső körülmények nem változnak drámaian, az infláció csökkenése 2002-ben tovább folytatódik. A cégek 21 százaléka 6 százalék alatti, míg 70 százalékuk 6-9 százalék közötti fogyasztói áremelkedést prognosztizál 2002-re. Értékesítési árait hat hónapon belül nem kívánja megváltoztatni a vállalatok egyötöde, az emelést tervező nagyvállalatok háromnegyede 6 százalék alatti, 13 százalékuk 6-9 százalék közötti, és csak 13 százalékuk tervez ennél magasabb áremelést.

(MTI)

Ajánlat: