Elsőként Hollandia állt át teljesen az euróra

2002.02.01. 12:36

Az euróövezet 12 országa közül elsőként Hollandia állt át teljesen az új közös fizetőeszközre, az euróra. Vasárnaptól minden tranzakciót euróban kell végrehajtaniuk a holland polgároknak, és bárki, aki guldennel fizet, vagy guldennel számol, bírság megfizetésére számíthat.

Már az eurókészpénzre való átállást követő első hetekben is sok bolttulajdonos kizárólag a közös valutát fogadta el, mert Hollandia - a többi euróövezetbeli országgal ellentétben - csupán egy hónapnyi időt hagyott a teljes átállásra. A kiskereskedők egybehangzó véleménye szerint azonban már az elmúlt hétvégén, szombaton a gulden teljesen eltűnt az utcákról, mivel a vásárlók utolsó régi valutáikat is elköltötték - írja a BBC.

A Holland Statisztikai Hivatal felmérése szerint egyébként az átállást nem követte számottevő drágulás. Ennek ellentmond, hogy a lakosság mintegy kétharmada úgy véli: az árak kis mértékben ugyan, de emelkedtek.

A holland pénzügyminisztérium a bank- és kiskereskedelmi szektorokkal egyetértésben ennek ellenére úgy véli, hogy az átállás - eltekintve néhány apróbb nehézségtől - sikeres és problémamentes volt.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

EURO
(Az Üzleti Negyed melléklete)