Tavaly lassult az orosz gazdaság növekedése

Vágólapra másolva!
Az orosz Gazdaságfejlesztési és Kereskedelmi Minisztérium becslései szerint az orosz gazdasági növekedés 5 százalékra lassult a tavalyi évben, szemben az előző évben regisztrált 8,3 százalékos bővüléssel. A tárca számításai szerint az orosz ipari termelés 2001-ben 4,9 százalékkal nőtt.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint a fontosabb gazdasági mutatók növekedése az 1998-as válság óta folyamatos, és az ország hároméves megszakítatlan gazdasági növekedési perióduson van túl. Az orosz GDP közel 20 százalékkal nőtt ebben az időszakban, az ország ipari termelése pedig több mint 30 százalékkal bővült. Az orosz bruttó nemzeti termék dollárban kifejezett növekedése pedig elősegítette a külföldi adósságok törlesztését - írja az Interfax hírügynökség.

Az elemzés kiemelte, hogy az elmúlt évben a nagy adófizető vállalatok között megnőtt a pénzátutalással bonyolított ügyletek száma, az ipari vállalatok közti árucsere ugyanakkor jelentősen visszaesett.

Az orosz jegybank arany- és külföldi valuta-tartaléka az év végére elérte a 36 milliárd dollárt, az ország küladósságainak törlesztése pedig az előírtaknak megfelelően zajlik, további kölcsönök felvétele nélkül.

Néhány negatív folyamat azonban a kedvező számok ellenére elindult, főként az év második felében. Az év második hat hónapjában ugyanis a gazdasági növekedés üteme lassult az első félévhez képest, a negyedik negyedévben pedig már nem volt számottevő növekedés. A februártól augusztusig tartó időszakban a havi növekedés 0,7 és 1,2 százalék között ingadozott, október, november és december hónapokban pedig ez az érték már a nullához közelített. A lassulás az ipari termelésben is egyértelmű volt az év utolsó hónapjaiban - áll a minisztérium elemzésében.

(Üzleti Negyed)