Mélyponton a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
Ismét aggasztó makrogazdasági adatok láttak napvilágot kedden Japánban: az ország ipari termelése 2001-ben 7,9 százalékkal zuhant egy év alatt, míg a munkanélküliek száma újabb rekordot döntött; az állástalanok aránya elérte az 5,6 százalékot. Elemzők szerint a gyakorlatilag tíz éve tartó recesszió még mindig nem érte el mélypontját Japánban.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint decemberben havi összevetésben 2,1 százalékkal nőtt, éves összehasonlításban viszont 14,9 százalékkal csökkent az ipari termelés Japánban - közölte csütörtökön a gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium. Elemzők előzetesen ennél kisebb, 1,1 százalékos havi bővülésre számítottak.

A negyedéves és az éves adatok azonban ennél jóval kedvezőtlenebbek: 2001 utolsó három hónapjában 2,3 százalékkal csökkent az ipar termelés az előző negyedévhez képest, és az év egészében az ipar kibocsátása 7,9 százalékkal csökkent éves összevetésben; ez utóbbira 1975 óta nem volt példa.

Az ipari tárca ugyanakkor némileg optimista: januárra 1,4 százalékos, februárra 0,6 százalékos ipari termelésnövekedést valószínűsít.

Az ipari termelés zuhanásával párhuzamosan decemberben ismét - négy hónap alatt negyedszer - rekordmagasságba szökött a munkanélküliségi ráta, és elérte az 5,6 százalékot; az állástalanok száma 390 ezerrel nőtt novemberhez képest. Egy évvel korábban még 4,9 százalékos volt az állástalanok aránya, ami már akkor is aggasztóan magas volt az évtizedeken át csaknem teljes foglalkoztatottsághoz szokott országban. A Daiwa intézet gazdaságkutatója szerint 2003-ig a munkanélküliek aránya akár 6,4 százalékra emelkedhet.

Elemzők szerint a gyakorlatilag tíz éve tartó recesszió még mindig nem érte el mélypontját.