Növelte forgalmát és ügyfélkörét a brit Orange

Vágólapra másolva!
Az Orange mobilszolgáltató - a France Télécom leányvállalata - az elmúlt évben közel 14,8 milliárd euróra növelte forgalmát, és ügyfeleinek száma 29 százalékkal 39,3 millióra bővült. A társaság egy előfizetőre jutó bevétele Franvciaországban és Nagy-Britanniában egyaránt csökkent, azonban a tavalyi utolsó két negyedévben már növekedés volt tapasztalható.   
Vágólapra másolva!

A brit Orange mobilszolgáltató kedden bejelentette, hogy az elmúlt évben 25 százalékkal növelte bevételét, és 29 százalékkal bővült ügyfélköre. A társaság közölte, hogy az idei évben stabilizálni kívánja az egy előfizetőre jutó bevételét.

Az Orange tavaly 14,77 milliárd euróra növelte forgalmát, így 34,3 százalékkal járult hozzá fő tulajdonosa, a France Télécom forgalmához, miközben 39,3 millióra növelte ügyfelei számát. Tavaly év végén 48,2 százalékos piaci részesedése volt Franciaországban, és ezzel az első számú szolgáltató maradt az SFR és a Bouygues Télécom előtt.

Az Orange-ot eredetileg a német Mannesmann vette meg 1999-ben, de miután a Mannesmannt felvásárolta a Vodafone, a brit vállalatnak piacfelügyeleti okból meg kellett válnia az Orange-tól. Így került a France Télécomhoz, amely 2000. szeptemberben vette föl a mérlegébe, majd 2001. februárjában részlegesen kibocsátotta a párizsi értéktőzsdén, részvényenként 10 eurós árfolyamon.

Miközben a nyugat-európai mobil-piac lassan telítődik, az elemzők most már az egy felhasználóra jutó átlagos bevételt tekintik mérvadónak. Az Orange-nál azonban egyelőre ellentétes tendencia figyelhető meg. A cég egy felhasználóra jutó bevétele tavaly átlagosan 392 euró volt Franciaországban a 2000-es 426 euró helyett, Nagy-Britanniában pedig 246 font szemben az előző évi 280 fonttal. Az Orange-nál kedden úgy vélték, hogy az utolsó két negyedév eredménye mégis fordulatot, a bevétel stabilizálódását jelzi, és növekedését valószínűsíti. A harmadik negyedévben az egy felhasználóra jutó bevétel 249 font volt az előző negyedévi 237 font után, a negyedik negyedévben pedig 251 fontra nőtt tovább. Az átlag tavalyi csökkenését az ügyfélkör gyors bővülésének tulajdonítják.

Az Orange részvényeinek árfolyama - a reggeli 8,93 eurós nyitást követően - kedden fél 12 órakor 9,02 euró volt a párizsi értéktőzsdén, a hétfői 8,98 eurós záró helyett. Kedd reggel a londoni értéktőzsdén 5,55 font volt az Orange-papírok árfolyama, 12 pennyvel drágább a hétfői zárónál. Egy éven belül a részvény értékének csúcsa 7,445 font, a mélypontja 3,77 font volt.

(MTI)

Ajánlat:

Orange