A KPN-é az E-Plus egésze

Vágólapra másolva!
A holland KPN távközlési cég szerdán - főleg részvénycserével - megszerezte a német E-Plus mobilszolgáltató papírjainak 22,51 százalékát az amerikai BellSouthtól; az ügylet nyomán a harmadik német mobilcég teljes egészében a holland társaság tulajdonába került. Mivel az átvétel növeli a KPN már amúgy is tetemes adósságát, a piacok kedvezőtlenül fogadták a bejelentést.
Vágólapra másolva!

Az amerikai BellSouth E-Plus részesedéséért 234,7 millió, erre a célra újonnan kibocsátott KPN-részvényt kapott, ami a holland társaság részvényeinek 9,42 százalékát jelenti. A két cég megállapodása szerint a KPN visszafizet a BellSouthnak 484 millió eurónak megfelelő hitelt, amelyet a BellSouth korábban az E-Plusnak adott, és átvállalja az E-Plus további, több mint 2,1 milliárd dolláros adósságát is.

A súlyosan eladósodott, 34,7 százalékában állami tulajdonú KPN mobilszolgáltató üzletága, a KPN Mobile - amelyben a japán DoCoMonak 15 százaléka van - 1999-ben vásárolt 77,5 százalékot az E-Plusból. Az E-Plusnak azóta sem sikerült ledolgoznia hátrányát a két másik németországi mobilszolgáltató mögött, amelyeket a Deutsche Telekom és a Vodafone ellenőriz.

A KPN közölte, hogy az E-Plus teljes konszolidálásával saját nettó adóssága 930 millió euróval nő. A távközlési cég nettó adóssága 22,4 milliárd euró volt a harmadik negyedév végén, és a vállalat 2001-ben leginkább adóssága csökkentésére koncentrált. Erőfeszítései kevés sikerrel jártak: szinte csak a Pannon GSM-ben meglévő tulajdonát értékesítette, becslések szerint 715 millió euróért.

A tranzakciót a piac kedvezőtlenül fogadta: a KPN részvényeinek árfolyama az amszterdami értéktőzsdén 5,7 százalékkal csökkent szerdán, tőzsdenyitáskor.

(MTI)

Ajánlat:

KPN

Korábban: