Májusig néma a számvevőszék

Vágólapra másolva!
A választásokig nem ad ki ellenőrzéseiről készült jelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) - tudta meg a Magyar Hírlap. Az első ellenőrzési anyag - vélhetően az M3-as autópálya-beruházás pénzügyi folyamatainak vizsgálatáról - csak május végén jelenik majd meg.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlési képviselő-választások lezárásáig, azaz április végéig nem lép a nyilvánosság elé vizsgálatairól készült anyaggal a számvevőszék. A szervezet sajtófőnöke ezt azzal indokolja, hogy az ÁSZ az elfogadott munkaterv alapján dolgozik, amely szerint májusra készülnek el leghamarabb a jelentések.

A döntésben azonban informátorunk szerint közrejátszik az is, hogy jelentéseik tartalmával nem akarnak egyetlen politikai pártnak sem ötletet, illetve támadási felületet adni. Az 1994-es választások előtt szinte havonta publikálták jelentéseiket - igaz, ezek között pártvizsgálat egy sem volt -, egyedül a választás hónapjában nem hoztak nyilvánosságra vizsgálati anyagokat.

Kósa Lajos, a parlament számvevőszéki bizottságának elnöke szerint az ÁSZ a parlamentnek készíti a jelentéseit, így érthető lenne az is, ha csak akkor adna ki anyagokat, ha a parlament ülésezik. A bizottság azonban a munkatervet egyhangúan hagyta jóvá, s a szervezet annak megfelelően dolgozik. A fideszes politikus szerint az ÁSZ-nak még az effajta semlegességre irányuló törekvése is elfogadható, sőt racionális is lehet, hiszen rendkívül kiélezett politikai kampány folyik. A számvevőszék pedig eleddig az összes politikai vita közepette meg tudta őrizni semlegességét, egyetlen politikai erő sem támadta, illetve támadhatta meg - érvelt Kósa Lajos. El lehet képzelni, hogy mit mondana az ellenzék, ha mondjuk a választások előtt azt derítenék ki, hogy visszaélések történtek például az M3-as finanszírozásánál. Vagy mit mondanánk mi, holott egyik is, másik is badarság lenne.

Az M3-as sztráda pénzügyi ellenőrzéséről ugyanis - még ha el készül is - valójában csak az autópálya befejezése, vagyis november 30. után adhat teljes képet az ÁSZ, úgyhogy "egyelőre nem érdemes nagy szenzációt várni ettől" - vélekedett a fideszes politikus.

Kertész István, a számvevőszéki bizottság szocialista alelnöke emlékeztetett: még soha nem fordult elő, hogy a választásokat megelőző hónapokban az ÁSZ ne adott volna ki jelentést, így kerülte volna el a nyilvánosságot. Azzal azonban egyetért, hogy pártvizsgálatokra április végéig nem kerül sor.

A bizottság szocialista alelnöke egyébként érdekesnek tartja, hogy az M3-as sztráda pénzügyi ellenőrzéséről szóló jelentés csak május végén kerül a nyilvánosság elé, hiszen - mint elmondta - legutóbb szó volt a bizottsági ülésen arról, hogy vélhetően januárban, februárban befejezik az ellenőrzést, s így a jelentés a kitűzött határidő előtt is megjelenhet. Abban viszont Kertész István egyet-értett Kósa Lajossal, hogy e jelentéstől nem kell szenzációt várni, hiszen a számvevők a törvény szerint nem vizsgálhatják sem a Magyar Fejlesztési Bankot, sem pedig az autópálya-építő társaságokat.

A szervezet egyébként a múlt évben több közérdeklődésre számot tartó vizsgálatot kezdett el. Tavaly ősz óta napirenden van egyebek között a környezetvédelmi, az egészségügyi, a belügyi tárcák működésének ellenőrzése, s a Miniszterelnökség fejezet működésvizsgálata. Sort kerítenek továbbá az esztergomi Mária Valéria híd beruházásának vizsgálatára, s a számvevők nagyítója alá kerül a Földhitel- és Jelzálogbank is. A szervezet már márciusban újabb ellenőrzésekbe kezd, elsőként például a költségvetés végrehajtásának ellenőrzésével és előirányzatainak véleményezésével kapcsolatos munkák adnak feladatokat az el-lenőröknek. Az idén tavasszal elkezdődik többi közt a tb alapokkal és az állam vállalkozói és kincstári vagyonával kapcsolatos ellenőrzés-sorozat Áprilisban pedig az ÁPV Rt. tavalyi működése és a költségvetés végrehajtásához kapcsolódó munka ellenőrzése lesz soron. Az idén indul, de várhatóan csak a jövő évben fejeződik be a minden bizonnyal nagy érdeklődésre számot tartó Postabank és Takarékpénztár Rt. konszolidációjának, vagy a Magyar Televízió közalapítvány és az MTV Rt. működésének ellenőrzése. Az M7-es autópálya pénzügyi ellenőrzésének - helyszíni - vizsgálatát viszont csak 2003-ban kezdik meg.

Iván Gizella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

ÁSZ