Tavaly 5,2 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Tavaly az ipari termelői árak 5,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2000-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön. A belföldi értékesítéseknél 9,4 százalékos, az exportnál 1,5 százalékos áremelkedést regisztrált a hivatal.
Vágólapra másolva!

Decemberben az ipar termelői árai 0,7 százalékkal maradtak el az előző havi szinttől, és 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2000 decemberinél. A KSH közlése szerint 2001 decemberében a belföldi értékesítés árszintje 0,5 százalékkal, a kivitelé 0,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint novemberben. Éves szinten a belföldi értékesítés árai 3,6 százalékkal nőttek, az ipar kiviteli árai ezzel szemben 4 százalékkal mérséklődtek forintban számolva.

A KSH gyorsjelentése szerint az ipari termékek belföldi értékesítési árait tavaly egyes meghatározó területeken ellentétes ármozgások alakították 2001-ben. A kőolaj- és olajtermékek világpiacát mérsékeltebb árak jellemezték, így az olajipari ágazatok belföldi értékesítési árai átlagosan mindössze 5,4 százalékkal emelkedtek. Egy évvel korábban az árnövekedés 37,6 százalékos volt. Az élelmiszeripari termékek árszínvonala 15,4 százalékkal nőtt, szemben az előző évi 12,1 százalékos emelkedéssel.

A hatósági ármegállapítási körbe tartozó termékek áremelkedése 2001-ben 11,7 százalékos volt, meghaladva az előző évi 9,4 százalékos rátát és a belföldi értékesítések áremelkedésének átlagát is. Ezen belül a villamosenergia-árak 6 százalékkal, a víztermelés 10,5 százalékkal, a gőz- és melegvíz-ellátás 14,2 százalékkal, míg a nem hatósági áras pb-gáz-árakat is tartalmazó gázgyártás és gázelosztás termelői árszintje 21,6 százalékkal volt magasabb az előző évihez viszonyítva.

(MTI)

Ajánlat: