2,8 milliárd euró többlet az euróövezet novemberi folyómérlegében

Vágólapra másolva!
Novemberben az egy évvel korábbi 6,5 milliárd eurós hiány után 2,8 milliárd euró többlet keletkezett az euróövezet folyómérlegében. Októberben 100 millió euró volt az összesített havi többlet. A Dow Jones előzetes konszenzusa 2,5 milliárd eurós többletet jósolt novemberre.
Vágólapra másolva!

A valutauniós jegybank (EKB) szezonális kiigazítás nélkül számolt pénteki adatai szerint a 12 tagállam összevont külkereskedelmi mérlege 9,3 milliárd euró többlettel zárt a tavalyi 11. hónapban az egy évvel korábbi félmilliárd eurós hiány után. Októberben 9,6 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet.

A folyómérleg novemberi többlete szezonális kiigazítással 3,2 milliárd euró volt az egy évvel korábbi, ugyanígy számolt 5,6 milliárd eurós hiány után.

Jóllehet novemberben kissé csökkent az export októberhez képest, ennél nagyobb mértékben csökkent az import értéke, elsősorban az euróövezet lassuló gazdasága és az erős olajáresés miatt - áll az EKB pénteki közleményében.

A pénzügyi mérlegben nettó 7,8 milliárd eurós közvetlen külföldi tőkebeáramlást mértek novemberben az egy évvel korábbi 1,5 milliárd, és az októberi 5,3 milliárd eurós nettó beáramlás után.

Az euró pénteken kora délután 86,02 dollárcent volt a londoni bankközi piacon a korai forgalomban mért, 85,80 körüli árfolyamok után.