Az Enron-ügy végigsöpörhet a könyvvizsgálói szakmán

Vágólapra másolva!
Az Enron amerikai energia-nagykereskedő óriásvállalat tavaly decemberben bekövetkezett csődjéről vasárnap egyértelműen bebizonyosodott, hogy az súlyos következménnyel jár az Arthur Andersen nemzetközi könyvvizsgáló cég fedélzetén, mélyreható átalakulás kényszerét jelezve az egész könyvvizsgálói szakmában.
Vágólapra másolva!

Az Enron-csőd hatalmas belpolitikai vihart kavart, mert miközben a menedzsment egy része időben, még jó pénzért eladhatta az elkerülhetetlen csőd felé tántorgó, elképesztően felelőtlen gazdálkodást folytató vállalat általa birtokolt részvényeit, a több ezer alkalmazottnak egész élete munkája, nyugdíjcélú előtakarékossága veszett oda. Washingtonban most lázas egyeztetések folynak arról, miként lehet hasonló esetekben jogszabályi eszközökkel megóvni a vállalati részvényben tartott nyugdíjcélú megtakarítások értékét.

Az Enron minap lemondott vezetőjének, Kenneth Laynek ezen a hétfőn kellene kongresszusi vizsgáló bizottság előtt vallomást tennie, de a legfrissebb hírek arról szólnak, hogy Lay nem kíván nyilatkozni.

Az Enron különböző könyvelési manőverekkel, offshore cégekhez történő kihelyezésekkel palástolta egyre dagadó adósságait. A veszteségek sokáig nem jelentkeztek az Enron mérlegében - csakhogy az offshore ügyletek kudarcai előbb-utóbb "visszagyűrűztek". Az Enron könyveinek ellenőrzésére hivatott Arthur Andersen egészen az Enron-hajó vészes gyorsaságú süllyedéséig "mindent rendben talált". A blamázs most hatalmas veszteségeket okoz az Arthur Andersennek, hiszen megingott a belé vetett bizalom.

Egy döntés azonban máris megszületett: az Andersen ezentúl nem hajlandó üzleti konzultánsa is lenni annak a vállalatnak, amelynek a könyveit auditálja. A könyvvizsgáló szakmára ugyanis most az egész Egyesült Államokban hatalmas nyomás nehezedik, és egyre csökken a bizalom az olyan "hites könyvvizsgáló" cégek iránt, amelyek egyfelől üzleti tanácsokat is adnak (esetleg pénzügyi trükkökhöz), majd mintegy ellenőrzik, hogy szabályszerű-e minden a főkönyvekben.

Az Arthur Andersen vasárnap azt is bejelentette: nem kisebb pénzügyi szaktekintélyt, mint Paul Volckert, az amerikai szövetségi jegybank (a Fed) volt elnökét kérte fel arra, hogy álljon a független felügyelő testület élére, és adjon tanácsokat, miként lehet elkezdeni a gyökeres megújulást.