Az üzleti szféra szerint késik az amerikai fellendülés

Vágólapra másolva!
Míg az amerikai kormányzat szerint idén számottevően élénkül az Egyesült Államok gazdasága, addig az üzleti élet képviselői borúlátóbbak: Bill Gates a New York-i Világgazdasági Fórumon azt mondta, hogy nem lát érdemi fellendülésre utaló jeleket. A fórumon Soros György, Zbigniew Brzezinski és Kofi Annan is arra hívta fel a figyelmet, hogy a terrorizmus elleni harca önmagában nem fékezheti meg az erőszakot.
Vágólapra másolva!

Befolyásos politikusok és üzletemberek eltérően ítélték meg az amerikai gazdaság idei kilátásait a New York-i Világgazdasági Fórumon. Paul O’Neill amerikai pénzügyminiszter derűlátóan szólt a 2002-es növekedési esélyekről, míg például Bill Gates, a Microsoft alapítója nem lát érdemi fellendülésre utaló jeleket a gazdaságban.

A fórumon ugyanakkor több felszólaló úgy vélte, hogy az Egyesült Államok terrorizmus elleni harca önmagában nem fékezheti meg az erőszakot. A szélsőségességet nem lehet kiirtani, amíg nem törődünk a társadalmi szükségletekkel, nem orvosoljuk az egyenlőtlenségeket és a fejletlenebb országokban tapasztalható aránytalanságokat - mondta vasárnapi felszólalásában Soros György. Hasonló álláspontot képviselt Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó, aki egyebek közt arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államok korántsem kizárólag karhatalmi elnyomással törte le a Fekete Párducok "városi gerilla" mozgalmait a hetvenes években, hanem a polgári szabadságjogokat kiterjesztő törvényalkotással is.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a Financial Times hétfői számában fejtette ki véleményét a kérdéssel kapcsolatban. A világszervezet vezetője szerint a világ népességének legszegényebb rétegei nem a globalizáció áldozatai; az ő problémájuk éppen az, hogy a legtöbb esetben kimaradnak a globalizációból. Annan szerint az üzletemberek jelentős része a kormányoktól várja a megoldást, és úgy gondolja, hogy nekik csak a nyereséggel kell törődniük, bár a legtöbben azt is belátják, hogy hosszabb távon a nyereség is gazdasági és szociális feltételektől és a politikai stabilitástól függ. A főtitkár az üzleti elit hozzáállásának pozitív példájaként említi, hogy a világ sókitermelői az ENSZ-szel együttműködve elérték, hogy az emberi fogyasztásra szánt só mindig tartalmazzon jódot. Ezzel évente több mint 90 millió újszülötett mentenek meg a jódhiánytól, a szellemi fogyatékosság kialakulásának egyik fő okától.

(MTI)