Felülvizsgálnák az euróövezet stabilitási paktumát

Vágólapra másolva!
Az euróövezet tagországai az 1997-es stabilitási paktum felülvizsgálatára készülnek. Az tervezett új szabályozás szerint a jövőben nem vennék figyelembe az államháztartási hiány nyers adatát - írta hétfőn a Financial Times Deutschland. A brit üzleti lap német kiadása a New York-i Világgazdasági Fórumon értesült a tervről egy általa fontosnak tartott nyugat-európai pénzügyminisztertől, akit azonban nem nevezett meg. A német pénzügyminisztérium és az Európai Bizottság illetékese később cáfolta a felülvizsgálat hírét.
Vágólapra másolva!

A főként német követelésre kidolgozott stabilitási egyezmény figyelmeztetést, majd pénzügyi megtorlást ígér azoknak az eurózónabeli országoknak, amelyek államháztartási hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, a pénzügyi uniós tagsághoz rendelt korlátot. A paktum fokozatosan egyensúly, sőt, többlet elérését írja elő a tagoknak. Az Európai Bizottság múlt szerdán javasolta, hogy az unió miniszteri tanácsa részesítse figyelmeztetésben Németországot és Portugáliát államháztartási hiányuk növekedése miatt, habár az várhatóan egyik országban sem éri el a 3 százalékot az idén.

A délelőtt folyamán a német pénzügyminisztérium szóvivője kereken cáfolta a felülvizsgálat hírét, és kijelentette, hogy Németország kitart a paktum jelenlegi formája mellett, és nem érdekelt semmiféle változtatásban.

A tervek szerint a jövőben kiigazítással vennék figyelembe az államháztartási hiányt, vagyis nem számítanák be a konjunkturális hatásokat, például a GDP-növekedés lassulása okozta adókiesés vagy munkanélkülisegély-növekedés mérlegkövetkezményeit - írta az újság.

A német kormány múlt szerdai hivatalos jelentése a GDP 2,5 százalékára jósolta az államháztartás idei hiányát. Ez elmarad az Európai Bizottság korábbi, aggodalommal közölt 2,7 százalékos jóslatától, a bizottság azonban ennek ellenére fenntartotta előrejelzését, mikor figyelmeztetést javasolt Németországnak. A német kormány tavaly még 2 százalékos hiányt valószínűsített az idei évre.

A német államháztartás a tavalyi évet 53,8 milliárd eurós, azaz 2,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal zárta, a tervezett 1,5 százalékos hiánnyal szemben. 200-ben még 23,9 milliárd eurós, azaz 1,2 százalékos többletet regisztráltak, amely az UMTS-koncessziók 50,8 milliárd eurós értékesítésének volt köszönhető.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Unió