750 millió dolláros sikkasztás egy ír banknál

Vágólapra másolva!
Közel 750 millió dollárt sikkasztott az írországi Allied Irish Bank (AIB) amerikai leányvállalatánál John Rusnak, a bank egyik alkalmazottja. A pénzintézet az FBI-jal közösen vizsgálatot indított, amely kiderítette, hogy a banki alkalmazotton kívül külső személyek is részt vettek a csalásban. Az AIB vezérigazgatója és az ír miniszterelnök megnyugtatták a dolgozókat és a részvényeseket, hogy az AIB-t nem fenyegeti a Barings bankház 1995-ös összeomlásához hasonló targédia. 
Vágólapra másolva!

Az ír Allied Irish Bank (AIB) egy amerikai származású kereskedőjét, John Rusnakot mintegy 750 millió dolláros sikkasztással vádolják, amelyet a pénzintézet amerikai leányvállalatánál, az Allfirst Financialnál követett el - írja a BBC.

A legnagyobb írországi kereskedelmi bank bejelentette, hogy nyomozást indított Egyesült Államokbeli leányvállalatánál a kereskedő leleplezésére, amelyhez a Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) segítségét is kérte. A BBC információi szerint Rusnak készségesen közreműködött a nyomozásban, egészen múlt hét péntekig, hétfőn ugyanis már nem jelent meg munkahelyén.

Michael Buckley, a bank vezérigazgatója a néhány évvel ezelőtti Barings-botrányhoz hasonlatosnak nevezte az ügyet, hozzátéve, hogy akkor Nick Leeson 830 millió dolláros csalása a Barings bankház végét jelentette, a Rusnak által elsikkasztott 750 millió dollár viszont nem dönti romba az AIB-t, sőt a tavalyi év után még ezzel együtt is adózás előtti nyereséget könyvelhet el.

A vizsgálat egyelőre nem derítette ki, hogy az elkövető vagy elkövetők saját anyagi gyarapodásuk érekében végezték - az elmúlt 12 hónapban - tevékenységüket, vagy esetleg más célok vezérelték őket. A csalásra az amerikai leányvállalat Treasury osztályán végzett ellenőrzéskor derült fény. Az AIB tisztviselői elmondták: már a vizsgálatok korai szakaszában kiderült, hogy belső és külső személyek is részt vettek a csalásban. Kiderült, hogy Rusnak nagy számú hamis tranzakciót hajtott végre annak érdekében, hogy megpróbálja ellensúlyozni az általa okozott veszteségeket.

Az AIB vezérigazgatója mellett Bertie Ahern ír miniszterelnök is sietett megnyugtatni a bank mintegy 31 ezer dolgozóját, a 98 ezer részvénytulajdonost és a számlatulajdonosokat, hogy a pénzintézet nincs veszélyben.

Az AIB egyébként bejelentette, hogy a tavalyi évben elért adózás utáni nyeresége így 596 millió euróval - mintegy 520 millió dollárral - csökkent.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: