Közel 300 milliárdnyi beruházásról tájékoztatták az adóhivatalt

Vágólapra másolva!
Összesen 29 adózó jelentette be 3, illetve 10 milliárd forint feletti beruházásának adatait az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH). A 2002-től érvényes új adójogszabályok szerint a 3 milliárd forint feletti, adókedvezményre jogosító beruházásokról 30 napon belül kell beszámolni.
Vágólapra másolva!

Az APEH-hez február 5-ig beérkezett és feldolgozott adatok alapján összesen 29 adózó jelentett be 3 milliárd, illetve 10 milliárd forint feletti beruházást. A 29 adózó összesen 295,47 milliárd forint értékű beruházásról tájékoztatta az adóhivatalt.

Az adójogszabályok szerint 2002-től bővült a társasági adóalanyok adatszolgáltatási kötelezettsége, így ez év január elsejétől 30 napon belül kellett bejelenteni a 3 milliárd forint feletti, adókedvezményre jogosító beruházások megkezdését. A folyamatban lévő fejlesztéseknél pedig január végéig kellett közölni, a beruházás kezdetének időpontját, várható értékét, a beruházás helyét és az üzembe helyezés várható időpontját. Az adóhatóság ugyan eddig is értesült a beruházásokról, de nem folyamatosan, hanem csak utólag, a társasági adóbevallásból.

Az új rendszerű adatszolgáltatásra azért van szükség, hogy az európai unióval folyó csatlakozási tárgyalásokon Magyarország sikeresen érvelhessen a beruházási adókedvezmények fenntartása mellett. A bejelentés elmaradása esetén a mulasztási bírságnál súlyosabb szankció is érheti a vállalkozást. Extrém esetben ugyanis jogsértő magatartása miatt nem kaphat állami támogatást.

A 3 és 10 milliárd forint értékű, illetve ennél nagyobb beruházások adókedvezményét 2011-ig lehet igénybe venni, ha az megkezdődik a csatlakozás időpontjáig. Azt, hogy milyen mértékű adókedvezményt érvényesítenek e beruházások után még nem tudni, mivel ez eredményfüggő.

(MTI)