Valutatartalék nélkül működik az afgán jegybank

Vágólapra másolva!
A tálib uralom alól felszabaduló Afganisztán pénzügyi gondjai az új kormány beiktatásával sem szűntek meg. Az afgán jegybank páncéltermeiben halmokban áll a gyakorlatilag teljesen értéktelen afgáni, az ország nemzeti valutája. A szőnyegkereskedőből jegybankelnökké előlépett Abdul Fitrat legnagyobb feladata jelenleg éppen az, hogy felbecsülje a nemzeti bank valuta-tartalékait, és nyomára akadjon az eltüntetett millióknak.
Vágólapra másolva!

Abdul Fitrat elmondta, hogy a meglévő valuta dollárban átszámolva alig ér többet, mint a papír, amelyre nyomtatták. Érzékeltetésül a bankelnök hozzátette, hogy 3,5 milliárd afgáni nagyjából 116 ezer dollárnak felel meg - írja a BBC.

A jegybank könyvelési osztályán most az elmúlt 5 év tranzakcióit próbálják összegyűjteni, és kideríteni, hogy hová tűnt a pénzintézet valutatartaléka. A banknak több milliós adóssága keletkezett a tálib uralom alatt, és nagy mennyiségű pénznek egyszerűen nyoma veszett. A bank tálib vezetése egyáltalán nem készített a tranzakciókról feljegyzéseket, és semmilyen dokumentum nem áll rendelkezésre a pénzmozgások ellenőrzésére. Az elmúlt öt évről nem készült éves jelentés sem, így gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni az ország bankrendszerét - mondta Fitrat.

A kilátástalannak tűnő helyzet ellenére az afgán emberek pénzintézetekbe vetett bizalma lassan növekszik, és egyre többen helyezik megtakarításaikat a bankokba. A kormánynak ugyanakkor alig van bevétele, hiszen az üzleti tranzakciók nagy része továbbra is készpénzben bonyolódik, ezért lehetetlen azok megadóztatása. A tálib rezsim utolsó évében csupán 12 millió dolláros bevételt könyvelhetett el az állam.

Virágzó illegális valuta-kereskedelem

Az egyetlen hely Afganisztánban, ahol virágzik a pénzpiac, Kabul belvárosának egy eldugott kis tere, ahol a valuta-kereskedőktől gyakorlatilag bármilyen valuta beszerezhető. A kereskedők az állammal ellentétben hatalmas bevételre tesznek szert, és a legmodernebb műholdas telefonok segítségével mindig az épp aktuális külföldi árfolyamokon kínálják valutáikat.

A hatóságoknak az illegális valuta-kereskedelem mellett az is gondot okoz, hogy a hivatalos afgáni mellett nagy mennyiségű hamis bankjegyek is forognak az országban, emellett a korábbi hadúr, jelenleg védelmi miniszter-helyettes Dosztum tábornok által nyomtatott pénz is forgalomban van.

Az egyik kabuli valuta-kereskedő véleménye szerint rengeteg hamis afgáni került az utcákra, és a kormány a lehetetlenre vállalkozik, amikor megpróbálja megakadályozni az újabb hamisítványok forgalomba kerülését. Sok kereskedő egyébként saját pénzjegynyomdát üzemeltet, ami szintén hatalmas bevételt jelent nekik.

Korábban felmerült, hogy az afgán valutát a dollár váltaná fel hivatalos fizetőeszközként, bár ennek kicsi a valószínűsége. Az afgán kormány várhatóan a jövő hónapban fogadja el az új költségvetést, amelyben már a külföld által megígért 4,5 milliárd dolláros újjáépítési segély is szerepel. Amennyiben azonban az afgán kormány saját pénzügyei felett sem gyakorolja az ellenőrzést, nehéz lesz bebizonyítania a külföld számára, hogy képes kezelni ekkora összeget.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Volt szőnyegkereskedő lehet az afgán jegybankelnök
(2001. december 7.)