Az osztrák zöldek újra a keleti áram ellen

Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz kíván fordulni Ausztriában a Greenpeace a magyar, a szlovén és a szlovák áram importjának tiltását feloldó rendelet ellen. A tiltó rendelkezést korábban többek között zöld szervezetek nyomására alkották meg. A korlátozás Magyarországot is érintené, ahonnan évente 1200 gigawattórányi, 30 millió euró értékű áram kerül a szomszédba.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace az alkotmánybírósági beadvánnyal azt szeretné elérni, hogy Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter érvénytelenítse a jelenlegi szabályozást, és újból megtiltsa a magyar, a szlovén és a szlovák áram Ausztriába jutását.

A 2001 októberében még húsz kelet-európai országot tartalmazó tiltólistáról a három említett állam azért került le, mert időközben az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásaikon lezárták az energiafejezetet, és ebben vállalták: a nem megfelelő - barnaszenet, nehézolajat használó - erőműveiket 2006-ig bezárják, vagy az uniós környezetvédelmi előírásoknak megfelelően átalakítják. A zöld szervezet szerint érthetetlen, hogyan került le a három állam az említett listáról.

Magyarországon három erőmű szennyezőanyag- kibocsátása magasabb, mint amit az EU előírásai megengednek.

(Üzleti Negyed)