Csődeljárás a Szibur ellen

Vágólapra másolva!
Csődeljárást kezdeményez a Szibur petrolkémiai válallat ellen tulajdonosa, a szintén orosz Gazprom. A gázipari óriás igazgatótanácsának alelnöke szerint ez az egyetlen mód, hogy visszaszerezzék a Szibur három vezetője által a vállalatból kimenekített 2,9 milliárd rubel - mintegy 29 milliárd forint - értékű tőkét. A gazeta.ru információi szerint ugyanakkor az eljárás mögött a Lukoil, a Jukosz, és a Rosznyeft olajcégek állnak, amelyek a Gazprom legnagyobb hitelezői, és a gázipari privatizáció előtt meg kívánják szerezni a Szibur gyárait.
Vágólapra másolva!

A Gazprom orosz gázipari vállalat hétfőn bejelentette, hogy csődeljárást kezdeményez leányvállalata, a Szibur petrolkémiai vállalat ellen.

A Szibur három csúcsvezetőjét, Jakov Goldovszkij elnököt, Vjacseszlav Seremetet, az igazgatótanács elnökét, és Jevgenyij Kosic alelnököt az ügyészség január elején vette őrizetbe a Gazprom feljelentése alapján. A gyanú szerint a menedzserek 2,9 milliárd rubellel - mintegy 29 milliárd forinttal - károsították meg a Gazpromot. A Gazpromnál alelnöki megbízatást is ellátó Seremetet később szabadlábra helyezték, Goldovszkij és Kosic viszont továbbra is őrizetben van.

Alekszandr Rjazanov, a Gazprom igazgatótanácsának alelnöke hétfőn elmondta: a csődeljárás az egyetlen módja annak, hogy a vállalat visszaszerezhesse vagyonát a Sziburtól. Elmondása szerint az eljárás keretében értékesítik a Szibur tulajdonában lévő feldolgozó üzemeket, a pénzt pedig a Gazprom, illetve a petrolkémiai vállalatnak hitelező bankok kapják meg. Rjazanov közölte: a Gazprommal szemben fennálló adósságából a Szibur eddig mindössze az összeg egyharmadát, 10 milliárd rubelt törlesztett.

A Gazeta.ru című orosz internetes lap értesülése szerint a Szibur csődeljárás alá vonása mögött valójában három orosz kőolajipari nagyvállalat, a Lukoil, a Jukosz, és a Rosznyefty áll. Ezek - pontosabban az érdekeltségi körükbe tartozó pénzintézetek - a Gazprom mellett a Szibur legnagyobb hitelezői. A lap szerint az olajcégek akarják megszerezni a Szibur gyárait, tekintettel a jelenleg még a Gazprom monopóliumába tartozó orosz gázipar következő években várható liberalizációjára.

A Szibur magyarországi befektetéseiről is ismert: az orosz vállalat - sokak által vitatott módon - megszerezte a magyar BorsodChem részvényeinek negyedét. A vállalat a legutóbbi időkig tervezte, hogy kivásárolja a magyar vegyipari cég jelenlegi többségi tulajdonosa, az ausztriai bejegyzésű CE Oil & Gas részvényeit.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom