Kedvezményes agrárhitelek a Magyar Fejlesztési Banktól

Vágólapra másolva!
Márciustól állami kamattámogatású hitelt vehetnek fel a családi gazdaságok és a mezőgazdasági kis- és középüzemek a földművelési tárca és a Magyar Fejlesztési Bank hétfői megállapodása alapján. A hiteleket az állami tulajdonban lévő bank termőföldvásárláshoz, fejlesztéshez és forgóeszköz-beszerzéshez nyújtja.
Vágólapra másolva!

A Vonza András agrárminiszter és Baranyay László elnök-vezérigazgató által hétfőn aláírt megállapodás értelmében a kedvezményes hitelekhez márciustól férnek hozzá a gazdálkodók. A hitelkérelmeket be lehet adni az MFB meghatározó tulajdonában lévő Konzumbank Rt. fiókjaiban, a megyei földművelésügyi hivatalokban és a falugazdászoknál is. Az állam kamattámogatást és kezességvállalást nyújt a hitelfelvevőknek.

Termőföld vásárlási hitel

Baranyay László elmondta: a termőföld vásárláshoz kapcsolódó hitelt azok a családi gazdálkodók vehetik igénybe, akiknél a megvásárolni kívánt termőföld nagysága nem haladja meg a 300 hektárt. A felvehető hitel összege a termőföld vételárának száz százaléka lehet, de legalább egymillió, legfeljebb pedig 300 millió forint. A hitel futamideje minimum 10, maximum 20 év. A teljes hiteldíj 7,01 százalék, amely öt évre rögzített.

Az állami kamattámogatás a termőföld tulajdon 100 hektárig való növelését szolgáló hitelösszeg után száz százalék, az ezt meghaladó hitelösszeg után pedig 50 százalék. A kamattámogatás csak abban az esetben vehető igénybe, ha a mezőgazdasági termelésből származó nettó árbevétel az összes árbevételben eléri vagy meghaladja az 50 százalékot.

Fejlesztési hitel

A mezőgazdasági fejlesztési hitelnél a saját erő elvárt mértéke 25 százalékos. A felvehető hitel összege a beruházási költségek, illetve a vételár legfeljebb 75 százaléka lehet, de legalább 10 millió forint, legfeljebb pedig 300 millió forint. A hitel futamideje maximum 15 év, a teljes hiteldíj-mutató 7,01 százalék. A kamat e hitelforma esetén is 5 évre rögzített. A hitelhez 50 százalékos állami kamattámogatás vehető igénybe, ami csak abban az esetben jár, ha a mezőgazdasági termelésből származó nettó árbevétel eléri vagy meghaladja az összes árbevétel 50 százalékát.

Forgóeszköz hitel

A forgóeszköz hitel összege minimum 10, maximum 300 millió forint lehet. A futamidő minimum 5, maximum 8 év. A megítélt hitelösszeg többször is igénybe vehető az időkereten belül. A teljes hiteldíj 7,01 százalékos, amely hasonlóan az előző két hitelkonstrukcióhoz, ugyancsak 5 évre rögzített.

Az állami kezességvállalás a tőkeösszeg legfeljebb 60 százaléka lehet. Itt is érvényes az a kitétel, hogy a vállalkozásnál a mezőgazdasági tevékenységből kell származnia a nettó árbevétel legalább felének.

(MTI)

Ajánlat:

MFB