Megállt a konjunktúra romlása

Vágólapra másolva!
Januárban lényegében stagnált a GKI Rt. (szezonálisan kiigazított) konjunktúraindexének értéke. Egyaránt megállt az üzleti várakozások egy éve tartó romlása és a lakosságiak javulása. A GKI Gazdaságkutató Rt. az Európai Unió támogatásával minden hónapban felméri az üzleti szféra és a háztartások gazdasági várakozását.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szférán belül az ipari várakozások minimálisan romlottak, a kereskedelmiek és az építőipariak hasonló mértékben javultak. Az iparon belül az előző negyedév termelési színvonalának a megítélése januárban némileg javult, a kilátásoké viszont romlott. A rendelésállományról alkotott vélemény kissé optimistább lett, a vegyiparban és a híradás-technikai szakágazatban azonban romlott. A kereskedelmi cégek lényegében változatlan üzletmenetről, jelentősen csökkenő készlet- és némileg javuló rendelésállományról számoltak be. Az építőiparban a termelési színvonallal és a rendelésállománnyal való elégedettség is erősödött.

Az év elején - a szokásoknak megfelelően - mindhárom ágazatban erősödtek az áremelési törekvések. A foglalkoztatási tervek minimálisan nőttek.

A lakossági várakozások minimálisan romlottak. Az év első hónapjában nem változott a háztartások saját pénzügyi helyzetükről és az ország gazdasági helyzetéről alkotott véleménye. A decemberinél gyorsabb áremelkedést érzékeltek a megkérdezettek, és az inflációs várakozások is erősödtek. A munkanélküliséggel kapcsolatban kissé pesszimistább lett a lakosság. A háztartások tartós fogyasztási cikk iránti keresletük korábbinál lassabb bővülését jelezték, a jövőben azonban keresletük bővülésére számítanak. Januárban nem változott a háztartások megtakarítási kedve, a következő 12 hónapban azonban egyre többen terveznek megtakarítást. A GKI Gazdaságkutató Rt. 2002-től konjunktúraindexének kiszámításakor az üzleti szférán belül az ipar, a kereskedelem és az építőipar várakozásait veszi figyelembe. A lakossági bizalmi indexet a háztartások és az ország pénzügyi-gazdasági helyzetének jelenlegi és várt alakulására vonatkozó válaszokból számítják.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: