Állami kezdeményezésre új lengyel telefontársaság alakulhat

Vágólapra másolva!
A hírek szerint a lengyel a kincstárügyi és infrastrukturális minisztériumban már javában dolgoznak egy új telefontársaság létrehozásán, amely a jövőben a France Télécom - egyelőre - kisebbségi tulajdonában lévő, gyakorlatilag monopolhelyzetet élvező társaság, a TP SA vetélytársa lehet.
Vágólapra másolva!

Az állami tulajdonban lévő Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) áramszolgáltató olyan új távközlési csoport létrehozását tervezi, amely vetélytársa lehetne a lengyel telefonpiacon egyelőre gyakorlatilag monopolhelyzetet élvező Telekomunikacja Polska (TP SA) telefontársaságnak.

A TP SA mellett, amelyet részlegesen már privatizáltak, ám gyakorlatilag monopolhelyzetben van a lengyel piacon, tavaly nyáron három új szolgáltató jelent meg: a Niezalezny Operator Miedzymiastowy (Független Interurbán Szolgáltató - NOM), a Netia és az Energis. Ezen társaságok szolgáltatásaikat a TP SA-nál olcsóbban kínálják ugyan, de idáig nem tudtak megkapaszkodni a piacon, és gyakorlatilag a túlélésért küzdenek.

A tervben főszerepet játszó PSE áramszolgáltatónak 16,05 százalékos részesedése van a Polkomtel mobiltelefon-szolgáltatóban (amelyben több nehézipari cég, többek között a PKN Orlen is részes), 50 százaléka a NOM alternatív szolgáltatóban és 75 százaléka a Tel-Energo kábelhálózati operátorban. A PSE jelenleg e három társaság fúziójáról folytat tárgyalásokat. A PSE igazgatósága azt szeretné, ha a cég fő tevékenységként foglalkozna a távközléssel.

A Polkomtel mobilcégben 55 százalékos részesedése van a PKN Orlen kőolajipari óriásvállalatnak, a PSE-nek és a KGHM rézipari részvénytársaságnak. A PKN Orlen 28 százalékát a kincstárügyi minisztérium ellenőrzi, a PSE teljesen, a KGHM pedig többségében állami kézben van. A PKN Orlen új elnöke, Zbigniew Wróbel már közölte: a korábbi vezetés szándékaival ellentétben nem szándékozik eladni a Polkomtelben fennálló 19,6 százalékos PKN-részvényhányadot.

A TP SA-ban eddig 47,5 százalékos részesedést szerzett a France Télécom és a Kulczyk Holding konzorciuma. A TP SA-részvények 30 százaléka a tőzsdén forog, a maradék pedig a kincstárügyi minisztériumé. A France Télécom opciót szerzett további 2,5 százalék plusz 1 részvény megvásárlására, amely több mint 50 százalékos tulajdoni hányadot biztosítana számára, a tavaly ősszel hivatalba lépett baloldali kormány kincstárügyi minisztere, Wieslaw Kaczmarek azonban élesen ellenezte a TP SA többségének eladását a France Télécomnak.

(MTI)

Ajánlat:

PSE