Matolcsy jónak tartja a rosszabb mérleg-adatokat

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter a keddi kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tárca kifejezetten örül a hétfőn nyilvánosságra került korrigált mérleg-adatoknak. A miniszter azt emelte ki, hogy még így is 100 millió euróval jobb a tavalyi mérleg-hiány az egy évvel korábbinál. Matolcsy egyébként az idei évre 4 százalékos GDP-növekedésre számít. 
Vágólapra másolva!

A gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a tárcát nem lepte meg a fizetési mérleg korrekciója, és Matolcsy György a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: kifejezetten örülnek a rosszabb adatoknak.

Mint ismeretes, hétfőn nyilvánosságra került, hogy néhány multinacionális vállalat magyarországi leányvállalata téves adat közlése miatt a Magyar Nemzeti Bank módosította a tavalyi mérleg-adatokat, eszerint a folyó fizetési mérleg tavalyi hiánya 518 millió euróról 1,248 milliárd euróra nőtt.

Matolcsy György, a kabinet keddi ülését követő sajtótájékoztatón ennek ellenére nagyon jónak értékelte a korrigált adatokat, s megjegyezte, hogy a 2000. évi korrigált 1,4 milliárd eurónyi hiánynál is több mint 100 millió euróval jobb a tavalyi deficit.

Pozitívumként értékelte, hogy az előzetes adatok szerint a beruházási célú import 10 százalékkal volt jobb tavaly, mint az előző évben. Matolcsy hangsúlyozta azt is, hogy a turizmus 4,5 milliárd eurónyi bevétel mellett majdnem 3 milliárd eurónyi aktívummal járult hozzá a fizetési mérleghez.

A miniszter szerint egyébként a kormányt sokkal inkább meglepte a korábbi adat. Rámutatott: a Külügyminisztérium és a Gazdasági Minisztérium vámstatisztikai elemzése pontosan a mostani nagyságrendű fizetési mérleget jelezte előre a külkereskedelmi mérleg alapján, és elmondása szerint semmilyen módosító hatása nincs ennek a "kis technikai korrekciónak."

Arra a kérdésre, hogy melyik cég játszott szerepet a kialakult helyzetben, a gazdasági miniszter elmondta: egy multinacionális, Magyarországon kitűnő befektetést végrehajtó, 1 milliárd euró feletti importot lebonyolító cégről van szó. Értesülések szerint egy skandináv elektronikai vállalatról lehet szó.

A gazdasági tárca vezetőjének becslése szerint a gazdasági növekedés az elmúlt évben 3,8-4 százalékos lehetett, s az idei GDP-növekedést 3,5-4 százalékra várja.

(MTI)