Új kincstárnok a brit királyi udvarban

Vágólapra másolva!
Augusztustól az 55 éves Alan Reid nemzetközi adószakértő veszi át II. Erzsébet királynő pénzügyeinek kezelését. Az előző udvari kincstárnok, Sir Michael Peat - aki tíz év alatt 48 millió fonttal, azaz több mint 40 százalékkal csökkentette a királyi ház fenntartási költségeit - a trónörökös magántitkáraként dolgozik tovább.
Vágólapra másolva!

Az ősi elnevezés ellenére a kincstárnok feladata nem szimbolikus: ő kezeli a királyi hitbizomány, a lancasteri nagyhercegség bevételeit, amelyek tavaly 7,3 millió fontot tettek ki, és ő kezeli azokat közalapítványokat is, amelyek a királynő mint államfő kiadásait fedezik. Ő felel a használatban lévő királyi paloták és a királynő magánbirtokainak fenntartásáért, valamint a paloták idegenforgalmi tevékenységéből befolyt pénzösszegekért.

Alan Reidet, a KPMG könyvvizsgáló partnerség ügyvezető igazgatóját több mint 150 jelentkező közül választották ki. Reid korábban a Price Waterhouse párizsi irodájában és a brit Commercial Union Assurance biztosító brit, amerikai és kanadai hivatalában dolgozott.