Adócsökkentés a kanadai hoki-arany jutalma

Vágólapra másolva!
Pozitív gazdasági következményei lehetnek a sportág egészére a kanadai férfi jégkorong-válogatott Salt Lake City-i győzelmének. Az ottawai parlament minden bizonnyal adócsökkentést szavaz majd meg az ország hat NHL-es klubjának, hogy ne folytatódjon a sztárok Egyesült Államokba vándorlása.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évtizedben a Winnipeg Jets és a Quebec Nordiques tette át székhelyét Phoenixbe, illetve Denverbe, és a továbbiakban Phoenix Coyottes, és Colorado Avalanche néven küzdenek a Stanley-kupáért. Ráadásul az utóbbi alakulat 1996-ban és tavaly úgy nyerte meg a trófeát, hogy két vezéralakja, a kapus Patrick Roy és az olimpia legjobb csatárának választott Joe Sakic kanadai állampolgár.

A Calgary Flames és az Ottawa Senators is nehéz anyagi helyzetben van a magas adók miatt, s fontolgatják átköltözésüket a déli szomszédhoz. A két legrégibb, és legsikeresebb kanadai csapat, a Montreal Canadiens, és Toronto Maple Leafs, valamint a nyugati országrész kedvence, a Vancouver Canucks ugyanakkor viszonylag stabil lábakon áll.

A jégkorong nemzeti kincs. Nem hagyhatjuk, hogy legjobbjaink az ősi riválist erősítsék. Valamit tenni kell! - reagált az ellenzéki képviselőknek a hokisok távozását firtató felvetésére Jean Chretien miniszterelnök.

Az amerikaiak elleni 5-2-es győzelemmel zárult vasárnapi döntőt a kanadai háztartások egyharmadában nézték tévén. A találkozó után a kormányfő telefonon gratulált Mario Lemieux csapatkapitánynak és Wayne Gretzky szakmai igazgatónak. A kanadaiak egyébként pontosan ötven éve, 1952-ben nyertek utoljára olimpiát.

(MTI)

Vancouver Canucks

Korábban:

Kanadai varázsérme a jég alatt
(2002. február 25.)

Nem hiányzik a könyvtárából?