<P class="MsoNormal">A Nafta a Mollal is tárgyal

Vágólapra másolva!
A lengyel olajipar privatizációját intéző Nafta Polska várhatóan március 10-ig, a jövő hét végéig döntést hoz a gdanski kőolaj-finomító, a Rafineria Gdanska 75 százalékának értékesítése ügyében, és a Mol Rt.-t is bevonta a tárgyalásokba - jelentette be szerdán Maciej Gierej, a Nafta Polska elnöke.
Vágólapra másolva!

A második számú lengyel olajipari cégre két jelentkező volt, a brit Rotch Energy és a Mol. Tavaly tavasszal a Rotch kapott kizárólagosságot a Mollal szemben, de a tranzakció eddig nem járt sikerrel, mert a konzorcium nem tudott megfelelő pénzügyi biztosítékokat felmutatni. A Nafta ezen a héten ismét bevonta a tárgyalásokba a Molt, amely azután is fenntartotta ajánlatát, hogy a Rotch Energyt választották ki kizárólagos tárgyalásokra.

Felkai György, a Mol Rt. kommunikációs igazgatója a hírre az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar olajipari társaság ajánlatát soha nem vonta vissza, s annak határidejét folyamatosan meghosszabbította. Így természetesen az ajánlatot jelenleg is érvényesnek tekinti.

A Mol az első számú lengyel olajipari cég, a plocki PKN Orlen 17,58 százalékos részvénycsomagjára is pályázik, ezért - amennyiben megvásárolhatná a gdanski finomító többségi részvénycsomagját - a PKN-részvényekről le kellene mondania. Az érvényes lengyel monopóliumellenes törvény értelmében egyelőre nincs lehetőség a PKN Orlen és a Rafineria Gdanska összekapcsolására.

A PKN Orlen-részvényekről folyó tárgyalásokra a Mol még az előző lengyel kormánytól kapott kizárólagosságot, de ennek lejártával a Nafta Polska nem hozott döntést, hanem visszatért a párhuzamos tárgyalásokhoz a Mollal és a másik érdeklődővel, az osztrák OMV konszernnel. A párhuzamos tárgyalások határideje április 15-e. A Nafta Polska korábban erre az időszakra valószínűsítette a döntést a gdanski finomító ügyében. A kincstárügyi minisztérium meg akarja várni ennek végeredményét, csak ezután dönt a PKN Orlen jövőjéről.

A gdanski részvények iránt a PKN Orlen is érdeklődik, amit a nagyvállalat új elnöke, Zbigniew Wróbel kedden megerősített. Wieslaw Kaczmarek kincstárügyi miniszter nem zárta ki, hogy a gdanski finomító privatizációjának kudarca esetén a céget a PKN Orlenhez kapcsolják.

A gdanski finomító részvényeinek 75 százaléka a Nafta Polska, 15 százaléka a dolgozók, 10 százaléka pedig a kincstárügyi minisztérium tulajdonában van.

(MTI)

Ajánlat:

PKN

Mol

OMV

Korábban: