Greenspan fokozatos fellendülésre számít

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke szerint az amerikai gazdaság várt fellendülésének üteme az idén valószínűleg kissé elmarad a Wall Street-i várakozásoktól, mert a kilábalást hátráltathatja a fogyasztói kereslet lanyhasága, az ipari kapacitásfölösleg és az értékpiaci bizonytalanság.
Vágólapra másolva!

Alan Greenspan, aki szerdán a Kongresszus félévente esedékes pénzügypolitikai meghallgatásán beszélt, igyekezett tompítani azokat a piaci várakozásokat, amelyek szerint a Fed a nyáron - egyévi monetáris enyhítési kurzus után - a fellendülés hatására ismét hozzákezdhet a kamatemelésekhez.

Hivatalosan az amerikai gazdaság tavaly március óta recesszióban van, de a tavalyi utolsó negyedévről közölt előzetes kormányzati becslés váratlan - igaz, csekély mértékű, 0,2 százalékos - éves szintű GDP-értéknövekményt mutatott. Az első felülvizsgált negyedik negyedévi növekedési adatot csütörtökön teszik közzé az Egyesült Államokban.

A Federal Reserve a kamatcsökkentési hullámot megszakítva már legutóbbi ülésén sem nyúlt a jegybanki kamathoz. A bank előzőleg 11 menetben a tavaly januári 6,5 százalékról a jelenleg érvényes 1,75 százalékra - 40 évi mélypontra - szállította le irányadó egynapos kamatát az amerikai gazdaság megtorpanása, majd recesszióba fordulása láttán. A piac nyárra már ismét kamatemelést vár.

Greenspan szerdán azonban azt mondta: a jelek szerint egyelőre több tényező is korlátot szab a gazdaság rövid távú teljesítménynövekedésének. A Fed elnöke szerint a jegybank most 2,5-3 százalékos GDP-növekedésre számít 2002-ben; az intézmény hét hónapja kiadott előző prognózisában még 3-3,25 százalékos várakozás szerepelt az idei évre.

Megfigyelők egyöntetűen a fellendülési kilátások mértékével kapcsolatos óvatosságot emelték ki a jegybankelnök helyzetértékeléséből. Ez többek szerint azt vetíti előre, hogy az amerikai kamatlábak viszonylag tartós jelleggel a mostani szinten stabilizálódhatnak.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve