Hivatalosan is recesszióban a német gazdaság

Vágólapra másolva!
A tavalyi utolsó negyedévben 0,3 százalékkal szűkült a német gazdaság, míg a felülvizsgált adatok szerint a harmadik negyedévben is 0,2 százalékkal csökkent az ország GDP-je negyedéves összevetésben - közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Elemzők szerint a válság idén véget ér.
Vágólapra másolva!

Recesszióról hivatalosan akkor beszélhetünk, ha az adott ország gazdasága két egymást követő negyedévben szűkül, így a statisztikai hivatal bejelentése megerősítette: tavaly az év második felében recesszió volt Németországban. Az év egészében a szezonálisan korrigált adatok szerint nem változott az ország GDP-je, míg korrekciók nélkül 0,1 százalékkal csökkent a GDP értéke 2001-ben, éves összevetésben.

A gyenge adatokért a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó elemzők egyértelműen az amerikai gazdasági növekedés megtorpanását, az ipari termelés ebből következő visszaesését, az elbocsátásokat és a fogyasztói bizalom gyengülését tették felelőssé. Emlékeztettek: Németország második legnagyobb exportpiaca az Egyesült Államok.

A Bloomberg értékelése szerint idén a német gazdaság kilábal a recesszióból, mert négy hónapja először nőtt az ipari termelés, és a gazdasági szereplők hangulatát tükröző Ifo-index is hat hónapos csúcspontjára emelkedett.

(Üzleti Negyed)

Korábban: