A British Petrol nem támogat kampánycélokat 

Vágólapra másolva!
A brit British Petrol olajipari cég bejelentette, hogy a jövőben semmilyen formában nem ad pénzt politikai kampánycélokra, és nem támogat egyetlen pártot sem. A vállalat döntésének hátterében az Enron energiakereskedő vállalat csődje áll, amely az elmúlt 13 évben közel 6 millió dollárt adott politikusoknak. A BP indoklása szerint a politikai folyamatok törvényessége elsőrendű fontossággal bír a nagyvállalatok számára.  
Vágólapra másolva!

A közel száz országban tevékenykedő brit British Petrol Plc. (BP) olajipari csoport többé nem ad pénzbeli támogatást politikai kampánycélokra - közölte csütörtökön a cég vezérigazgatója.

A cég döntésének közvetlen előzménye az amerikai Enron energia-nagykereskedő összeomlása, amely az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb vállalati csődje. Ennek nyomán máris felmerült a Kongresszusban a pénzadományok szerepének korlátozása a politikai életben. Az Enron 1989 óta összesen 6 millió dollárt adott politikusoknak, és szoros kapcsolatokat épített ki az általa támogatott politikai döntéshozókkal - írta a Reuters.

John Browne, a brit olajcég vezérigazgatója egy felszólalásban azt mondta: a politikával különösen óvatosnak kell lenni, mert a politikai folyamatok törvényessége döntő fontosságú a társadalomnak és a társadalom keretein belül működő vállalatoknak is.

Browne szerint a BP ebből a megfontolásból döntött úgy, hogy mostantól sehol a világon nem támogat pénzzel politikai tevékenységet vagy pártot.

A BP - a világ harmadik legnagyobb olajcége - tavaly 840 ezer dollárt költött politikai adományokra az Egyesült Államokban. A társaság forgalmának egyébként 40 százaléka az amerikai piacon képződik. A vállalat az alaszkai olajkitermelés egyik főszereplője, és így rendszeresen környezetvédő csoportok bírálatának célpontja.

(MTI)

Ajánlat:

British Petrol