Apad Bill Gates vagyona

Vágólapra másolva!
Az amerikai Forbes magazin által készített, a világ milliárdosait összegyűjtő lista élén - hasonlóan a korábbi évekhez - idén is Bill Gates, a Microsoft vezére áll. Gates vagyona mindazonáltal rohamosan csökken, hiszen tavaly még 58,7 milliárdos vagyonnal rendelkezett, idén azonban csak 52,8 milliárd dollárt költhet el. A második - bérelt - helyen Warren Buffett, a Berkshire Hathaway tulajdonosa, a harmadikon pedig a német Albrecht testvérpár áll 35, illetve 26,8 milliárd dolláros vagyonnal. A listán 445-ik helyen szerepel egy kínai üzletember is, bizonyos  Liu Yogsing Yonghao, kereken 1 milliárd dolláros vagyonnal.
Vágólapra másolva!

A hagyományoknak megfelelően idén is Bill Gates, a Microsoft szoftvervállalat alapítója vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját, amelyet csütörtökön tett közzé a Forbes magazin. Gates jelenlegi magánvagyonát a Forbes 52,8 milliárd dollárra tartja. A 46 éves Gates vagyona azonban csökkenésnek indult, hiszen egy évvel korábban még 58,7 milliárd dollárt tett ki.

A második helyet szintén az eddigi ezüstérmes tartja szilárdan: Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főnöke 35 milliárdot költhetne el, ha mindenét el akarná tékozolni. A harmadik helyezett - a német Karl-Theo Albrecht, 26,8 milliárd dollárosra becsült vagyonnal - megtöri ugyan az amerikai uralmat, ám a negyedik leggazdagabb ember már ismét az Egyesült Államok polgára, ráadásul szintén Microsoft-vezető: Paul Allen vagyona 25,2 milliárd dollár. Az Albrecht testvérek egyébként a tavalyi listán csak az ötödik helyet foglalták el, Paul Allen viszont egy éve még a harmadik helyen volt. Ugyancsak a fejlett technológiai szektor adja a világ idei ötödik leggazdagabb emberét, az Oracle-tulajdonos Lawrence Ellison - a tavalyi negyedik helyezett - 23,5 milliárdot tudhat a magáénak.

Utána a szintén amerikai Walton-família - a Wal-Mart áruházlánc alapítójának örökösei - öt tagja következik: Jim, John, Alice, Robson és Helen egyaránt 20 és 21 milliárd dollár közötti összeg fölött diszponálhat.

A tizedik hely alatt megnyílik a tér a nem amerikaiak előtt: a szaúd-arábiai Al-Valid Bin Talal asz-Szaud herceget - aki a tavalyi listán még a hatodik helyen állt - a német Johanna Quandt (BMW), a francia Liliane Bettencourt (L'Oréal) és a kanadai Kenneth Thomson követi. A 15. helyen ismét egy Microsoft-vezér áll, a 14,8 milliárdos vagyonú Steve Ballmer személyében. A magyar származású, amerikai Soros György a 37. helyezett, 6,9 milliárd dollárral.

A Forbes-listán a 101. helyen található az első kelet-európai, az olajiparban érdekelt Mihail Hodorkovszkij, aki 3,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik a Forbes szerint, és ő még csak 38 éves. Kelet-Európából egyébként csak orosz nemzetiségű üzletemberek kerültek be a legalább 1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezők előkelő listájára. Roman Abramovics (3 milliárd dollárral ), Vlagyimir Potanyin (1,8 milliárd dollárral), Vlagyimir Bogdanyev (1,6 milliárd dollárral) egyaránt az olajszakma képviselői. Érdekesség, hogy a listán egy kínai milliárdos neve is megtalálható. A 445-ik helyen álló Liu Yogsing Yonghao a fémiparban, ingatlanügyletekben és a mezőgazdaságban érdekelt, továbbá ö üzemelteti Kína legnagyobb csirkefarmját, és vagyona 1 milliárd dollárra rúg.

Rangsor

Név

Nemzetiség

Vagyon(mrd dollár)

1.

Bill Gates (Microsoft)

Egyesült Államok

52,8

2.

Warren Buffet (Berkshire Hathaway)

Egyesül Államok

35

3.

Karl és Theo Albrecht

Németország

26,8

4.

Paul Allen (Microsoft)

Egyesült Államok

25,2

5.

Lawrence J. Ellison (Oracle)

Egyesült Államok

23,5

6.

Jim C Walton (Wal-Mart)

Egyesült Államok

20,8

7.

John T. Walton (Wal-Mart)

Egyesült Államok

20,7

8.

Alice L. Walton (Wal-Mart)

Egyesült Államok

20,5

9.

Robson S. Walton (Wal-Mart)

Egyesült Államok

20,5

10.

Helen R. Walton (Wal-Mart)

Egyesült Államok

20,4

A Forbes magazin 16 éve készíti el a legalább egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkezők listáját, amely a tavalyi 538-cal szemben idén csak 497 nevet tartalmaz. A listán a tavalyi rangsorhoz képest 28 új milliárdos neve szerepel, és tizenketten vannak olyanok, akik korábban már szerepeltek a listán, és most újra visszakerültek a leggazdagabbak közé. A listán szereplő üzletemberek 50 százaléka vesztett vagyonából, 23 százalékuké gyarapodott, míg 19 százalékuknál nem következett be döntő változás. A milliárdosok átlagos vagyona a tavalyi 3,2 milliárd dollárról 3,1 milliárd dollárra csökkent.

(Üzleti Negyed)