Tavaly 3,5 százalékkal nőttek a beruházások

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági beruházások volumene 2001-ben az előzetes számítások alapján 3,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, teljesítményértéke folyó áron 3109 milliárd forintot tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan kiigazított adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 4,4 százalékkal nőttek a beruházások. Korrekciók nélkül 2001 negyedik negyedévében a beruházások volumene 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly az első háromnegyedévben 1860 milliárd forintot fordítottak beruházásra, ami összehasonlító áron számítva 3,7 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban, ez az adat 2000 hasonló időszakában 4,4 százalék volt. A beruházások értéke 2000-ben 7,4 százalékkal nőtt 1999-hez képest. A KSH közlése szerint éves szinten az építési beruházások 6,0 százalékkal nőttek, a gépberuházások 0,6 százalékkal csökkentek.

Jelentős, 16,7 százalékos bővülést regisztráltak a beruházási teljesítmény mintegy egynegyedét adó ingatlanügyletek gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágban. Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartoznak a lakásberuházások, amelyeknek értéke az elmúlt évben jelentősen emelkedett. Az építőipar területén 4,8 százalékos, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosításnál 3,2 százalékos növekedést regisztráltak.

A feldolgozóipar, illetve a szállítás, raktározás, posta és távközlés ágban a beruházások volumene igen alacsony mértékben, 0,4, illetve 0,6 százalékkal nőtt tavaly.

A KSH szerint a pénzügyi tevékenység területén 21,4 százalékkal, a villamos energia, gáz és víz ellátásban 11,3 százalékkal, az egészségügyi, szociális ellátás területén pedig 6,1 százalékkal kevesebb beruházást hajtottak végre, mint az előző évben.

A negyedik negyedévben az építési beruházások 4,3 százalékkal, a gépberuházások 0,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások ágban 9,4 százalékos, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 5,7 százalékos, az oktatásban pedig a beruházások 6,8 százalékos növekedését regisztrálták 2000 negyedik negyedévéhez viszonyítva.

(MTI)