Jól vette az első akadályt az argentin büdzsé

Vágólapra másolva!
Máris számos bírálat éri Argentína első olvasatban pénteken elfogadott, szigorú megszorító intézkedéseket tartalmazó költségvetését, míg Duhalde elnök szerint a büdzsé jóváhagyásával az ország nagy lépést tett az IMF-hitelmegállapodás felé. Eközben a rendőrség megszállta a nemzeti bank épületét.
Vágólapra másolva!

A 42 milliárd dolláros főösszegű büdzsét az argentin parlament 153 igen szavazattal 60 nem ellenében, 12 órás vita után fogadta el pénteken - adta hírül a BBC. Az elmúlt napokban több ezer állami alkalmazott utcai demonstrációkon tiltakozott a tervezett - elsősorban a szociális szférát és az oktatást érintő - megszorítások ellen, míg New York-i elemzők szerint a költségvetés tervezett, 3 millió pesos hiánya irreálisan alacsony.

Eduardo Duhalde elnök ugyanakkor rádióbeszédében azt mondta, hogy a költségvetés, valamint a tartományok és a kormány közötti adómegosztási egyezmény elfogadásával az ország jelentős lépést tett a remélt, 22 milliárd dolláros IMF-hitelmegállapodás felé.

A költségvetés általános vitáját a parlamenti részletes vita, majd a szenátusi szavazás követi.

Eközben a rendőrség megszállta az argentin jegybank épületét, mert az elterjedt híresztelések szerint a központi bank valutatartalékát külföldre kívánták csempészni - írja a BBC.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Argentína közelebb került az IMF-hitelhez
(2002. március 1.)