Mindenki beszáll a jelzáloghitel-versenybe

Vágólapra másolva!
A lakáshitel-kamatok nagy csökkenéssel reagáltak a hírre, miszerint a kormány megemeli a használtlakás-hitelek állami kamattámogatását: az FHB Földhitel- és Jelzálogbank az ötéves kamatperiódusú lakáshitelének kamatát 7,9 százalékról 4,5-re vitte le, míg az egyéves kamatperiódusúét 9,9 százalékról 5,9-re. A Világgazdaság információi szerint a HVB Jelzálogbank is megjelenik a piacon - áprilistól már használt lakások megvételéhez is nyújt hiteleket a HVB Hungary Bank fiókjain keresztül.
Vágólapra másolva!

Három százalékpontnál is nagyobb esést eredményezett Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentése, miszerint a kormány 3 százalékkal megemeli a jelzáloglevél alapú kölcsönök kamattámogatását. Az új lakás vásárlásához, vagy építéséhez felvehető kölcsönök támogatása nem változott - ezen a téren nem is tapasztalhattunk változást a bankok által nyújtott kamatok + kezelési költségek (k3) százalékában.

A március elsejével életbe lépett változások:

Március elsejétől a használt lakások vételére és felújítására ugyanaz az állami kamattámogatási rendszer érvényes, mint az új ingatlanok esetén - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szerdán. Az eddigi 7 százalékos kamattámogatás tehát 10 százalékra növekszik. A kormány továbbá garanciát vállal arra nézve, hogy a k3 húsz évig nem haladhatja meg a 6 százalékot. Újdonság az is, hogy ezt a konstrukciót egyedülálló is igénybe veheti, akár többször is.

Az FHB Földhitel és Jelzálogbank az ötéves periódusú lakáshitelek kamatát 7,9 százalékról 4,5 százalékra csökkentette; az egyévesét 9,9-ről 5,9 százalékra. A kezelési költség százalékát érintetlenül hagyta a bank - továbbra is 1,5 százalékkal kell számolnunk. A k3 így az ötéves periódus esetén 6 százalék lett (ami a kötelező minimum-csökkentéssel egyenlő, hiszen a kormány szerdán garanciát vállalat arra is, hogy 6 százaléknál nem lehet több a bankok által nyújtott k3-k), egy éves periódus esetén pedig 7,4 százalék (az FHB által nyújtott új hitelkonstrukciók automatikusan a bank partnereinél is azonos csökkentést jelentenek).

Orbán szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a hitelek visszamenőlegesen csökkennek - ezek mértéke azonban elmaradt a bankok új ügyfeleknek kínált kamatától: 4,9, illetve 6,9 százalékon kamatoznak. E hitelek átárazását április végéig ígéri az FHB.

Az OTP Jelzálogbank is megjelent a piacon

Március elsejétől az OTP Jelzálogbank 5,5 százalékos kamaton adja forrásoldali kamattámogatású, félévente változó kamatozású hitelét. A bank a Forrás hitelt 14,5 százalékos k3-t kínált ügyfeleinek, amiből 2 százalék volt a kezelési költség (a kezelési költséget várhatóan érintetlenül hagyja a bank).

A bank eddig 35 milliárd forint értékben nyújtott hitelt használt lakások megvásárlására - ennek átárazását a bank április elsejére vállalja. A bank fix kamatozású hitelkonstrukciójára még legalább egy negyed évet kell várni, az azonban már biztos, hogy március közepén a bank piacra lép egy hétéves futamidejű, félévente változó kamatozású jelzáloglevéllel.

Az ország harmadik jelzálogbankja, a HVB is beszáll a versenybe

Hosszú ideig a HVB Jelzálogbank nyújtotta a legkedvezőbb k3-t - a bank lakáshitele kizárólag olyan lakások megvásárlása esetén volt igénybe vehető, mely olyan lakóparkban helyezkedett el, mellyel a HVB szerződést kötött. A hitel kamata 2,75 százalék, kezelési költsége az első évben 1,5 százalék, az azt követő években 2 százalék, futamideje 5-20 év.

A pénzintézet eddig két konstrukcióval rendelkezett: egy 9,17, és egy 9,13 százalékos kamatozású jelzáloglevéllel. A bank márciusban - várhatóan - új lehetőségeket kínál majd. A hitelt nem a HVB Hungary nyújtja majd, hanem azok a hitelintézetek, melyekkel a bank erről szerződést ír alá (az Üzleti Negyed információi szerint az ING N-N-csoporttal már aláírták a szerződést, és e hónapban várható egy hasonló szerződés aláírása a Volksbank Hungary Rt.-vel és az anyabankkal).

A várható kamat az öt éves futamidejű hitel esetén 6 százalék lesz - mondta el az Üzleti Negyed kérdésére Honos Attila, a HVB Hungary Bank lakásfinanszírozási osztályának vezetője. Ennél rövidebb futamidő esetén, a bank jelenleg piacon lévő két jelzáloglevelének kamatánál két százalékkal alacsonyabb hitel várható, azaz (a két százalékos kezelési költség levonása után) 5,17 százalék, valamint 5,13 százalék - tette még hozzá a tisztviselő.

A pénzintézetek egyéb feltételeiről egyelőre nem lehet tudni - a jogszabály két "feltételt" szab, melyek értelmében a hitelfelvevő devizabelföldi személy, valamint a hitel összege legfeljebb 30 millió forint lehet.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lakáshitel 2002
(az Üzleti Negyed rovata)