Újabb klubok kerülhetnek az MFB-hez

Vágólapra másolva!
Az Újpest FC után hamarosan újabb futballklubokat irányító gazdasági társaságokban szerezhet tulajdonrészt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - értesült a Napi Gazdaság. A lap úgy tudja, hogy a bank ajánlatai alapján a szombathelyi Haladás már elkezdte, a Vasas pedig hétfőn kezdi meg a tárgyalásokat az üzletrészek megvásárlásáról. Az említett klubokon kívül a Debrecen és a Dunaferr is élénken érdeklődik az MFB ajánlatai iránt.
Vágólapra másolva!

A Haladás részéről Szegner Zsolt ügyvezető igazgató a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy megítélése szerint a szombathelyi gárda maradéktalanul teljesíteni tudja az MFB által az üzletrész-szerzéshez szükséges szigorú feltételeket. Szegner elmondta, hogy a tárgyalások még csak kezdeti szakaszban vannak, de két hónapon belül megköthetik a megállapodást. A vonatkozó kormányrendelet alapján az MFB legfeljebb 20 százaléknyi tulajdonrészt szerezhet az egyes klubokban, ami a Haladás esetében 200 millió forint alatti összeget jelenthet. Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a bank részesedését nem a jegyzett tőke, hanem a klub valódi értéke után kell megállapítani, amely szerinte eléri az 1 milliárd forintot.

A Vasas vezetői a Napi Gazdaság információi szerint már hétfőn elkezdik a tárgyalásokat a Magyar Fejlesztési Bankkal, a felvásárolandó üzletrész nagyságáról azonban nem nyilatkoztak a klubnál.

Nem egyértelmű, hogy a bank által felvásárolni kívánt üzletrészt mi alapján számítják ki - mondta Szabó József, a Dunaferr sportegyesület alelnöke. A dunaújvárosi klubnál jelenleg azt vizsgálják, hogy milyen hiányosságokat kell pótolni az MFB feltételeinek teljesítéséhez. Szabó József szerint egyébként ezeknek a feltételeknek hazai sportszervezet bajosan tud megfelelni.

Az MFB ajánlatai iránt élénken érdeklődő klubok közül a Debrecen részéről Szilágyi Sándor ügyvezető a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a lehetőségekről a március 10-e táján ülésező igazgatóság tárgyal. Az MFB üzletrész-vásárlása az ügyvezető szerint azon múlik, hogy a jelenlegi tulajdonosok közül akad-e olyan, aki hajlandó lemondani saját tulajdonrészéről.

A Magyar Fejlesztési Bank az összes első osztályú futballklubhoz eljuttatta ajánlatát, azonban az MTK és a Ferencváros ügyvezetői szerint a két klubnak egyelőre nincsenek tervei az MFB-vel.

Szigorú MFB-feltételek

AZ MFB feltételei alapján egyébként várhatóan csak néhány hazai futballklub számíthat a bank támogatására. A szigorú kritériumok ugyanis megkövetelik, hogy a támogatni kívánt klub a közeljövőben nemzetközi szinten is eredményes legyen, három évre visszamenőleg auditált beszámolókkal kell rendelkeznie, nem állhat csőd, felszámolás, vagy végelszámolás alatt, és nem lehetnek köztartozásai sem. A bank elvárja, hogy a sportszervezetek rendelkezzenek a sporttevékenység ellátásához szükséges eszközök tulajdonjogával, vagy hosszú távú bérleti szerződéssel.

A bank egyébként kétféleképpen szerezhet tulajdont a klubokban, közvetlen tőkeemelés formájában, vagy pedig a jelenlegi tulajdonosoktól vásárolt részesedés útján, amit ebben az esetben rögtön tőkeemelés követ. A megszerzett tulajdonrész - maximum 20 százalék - 100-600 millió forint értékű lehet, a futamidő pedig 6-9 év, amelynek végén a klubok kötelesek visszavásárolni az MFB üzletrészét a kamatokkal növelt értéken. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a bank névleges összegért megszerzi a klub többségi tulajdonát.

Mindezek alapján, valamint a tőke és a játékosállomány figyelembevételével - az ÚTE-n kívül - jelenleg csupán három klub felelhet meg ténylegesen a feltételeknek, az MTK, a Dunaferr és a Ferencváros.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Fejlesztési Bank

Korábban:

Az MFB állítja talpra az UTE-t?
(2001. december 1.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből