Öt éve először veszteséges a Deutsche Telekom

Vágólapra másolva!
A német Deutsche Telekom (DT) távközlési szolgáltató kedden bejelentette, hogy tavaly 3,5 milliárd eurós nettó veszteséget szenvedett el, elsősorban a cég amerikai leányvállalata, a VoiceStream miatt. A T-Mobil mobilszolgáltatónak köszönhetően ugyanakkor a DT bevétele az elmúlt évben 18,1 százalékkal nőtt, és 48,3 milliárd eurót tett ki. 
Vágólapra másolva!

A Deutsche Telekom 3,5 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett el az elmúlt évben, amelyet főként a VoiceStream - társaság amerikai leányvállalata - gyenge teljesítménye okozott.

A korábban monopolhelyzetben lévő német távközlési szolgáltató 1996-os részleges privatizálása és tőzsdei bevezetése óta először jelentett éves veszteséget. A vállalat tavalyelőtt még 5,9 milliárd eurós tiszta nyereséget ért el. Elemzők 2,7 milliárd eurós veszteséget vártak 2001-re.

A Deutsche Telekom vesztesége még nagyobb lett volna, de a vagyoneladásokból - köztük az amerikai Sprint Corp. vezetékes szolgáltatóban, illetve egy regionális kábeltelevízióban lévő részesedésekből - befolyt egyszeri nyereség segített. E tételek nélkül a Deutsche Telekom nettó vesztesége 4,7 milliárd eurót tett volna ki.

A német szolgáltató 33 milliárd eurót költött a VoiceStreamre, az európai GSM-szabvánnyal dolgozó amerikai mobilszolgáltatók közül a legnagyobbra, amely júniustól szerepel a könyvelésben. Az arculatérték-leírás költségei nélkül a VoiceStream integrálása 1,9 milliárd euróba került a Deutsche Telekomnak.

A külön tőzsdei bevezetésre szánt T-Mobile mobilszolgáltató részleg jó teljesítményének köszönhetően a Deutsche Telekom bevétele tavaly 48,3 milliárd euró volt, 18,1 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi 40,9 milliárd euró. Ebből 35,1 milliárd euró származott Németországból és 13,2 milliárd euró külföldről. 2000-ben 33,2 milliárd, illetve 7,7 milliárd euró volt ez a megoszlás. A konszern bevételének 27,3 százaléka származott külföldről tavaly, az előző évi 18,8 százalék után. A külföldi bevételből 2,8 milliárd eurót termelt a tavaly június óta konszolidált VoiceStream, de kelet-európai új szerzemények is jelentősen hozzájárultak a bevétel növekedéséhez.

A Deutsche Telekom pénzforgalmi többlete (EBITDA) 15,1 milliárd euró volt tavaly, 17 százalékkal több, mint 2000-ben, a kedden kiadott beszámoló szerint. A T-Mobile pénzforgalmi többlete több mint kétszeresére, 1,4 milliárd euróról 3,1 milliárd euróra nőtt. A VoiceStream vesztesége 0,3 milliárd euró volt. Elemzők korábban 14,9 milliárd eurós pénzforgalmi többletet, 48,5 milliárd eurós bevételt és 2,7 milliárd eurós nettó veszteséget valószínűsítettek.

A bonni központú vállalat nettó adóssága 62,1 milliárd euró volt 2001 végén, és az elemzők többsége meglehetősen borúlátó, hogy a Duetsche Telekomnak sikerül-e az év végére 50 milliárd euróra csökkenteni adósságát. Az adósságcsökkentés a negyedik negyedévben főként az adó-visszatérítésekből és a vagyoneladásokból adódott.

A frankfurti értéktőzsdén kedd délben 16,79 euró volt a Deutsche Telekom részvények árfolyama, 1,41 százalékkal olcsóbb a hétfői 17,03 eurós zárónál. Idén eddig 20,46 euró és 14,76 euró között mozgott a papírok értéke. Ötvenkét héten belül a csúcsa 30,80 euró volt tavaly áprilisban, a mélypontja pedig 13,12 euró, szeptemberben.

(MTI)

Ajánlat:

Deutsche Telekom

Nem hiányzik a könyvtárából?