100 millió forint kártérítés Vasvárnak

Vágólapra másolva!
Peren kívüli egyezség keretében százmillió forint kártérítést fizet a francia Faurecia vállalatcsoport Vasvár önkormányzatának, mert nem építi meg kipufogógyárát a város határában - tájékoztatta az MTI-t szerdán Németh Zsolt, Vasvár polgármestere.
Vágólapra másolva!

Az elképzelések szerint a Faurecia - a Peugeot többségi tulajdonában lévő autóalkatrész-gyártó vállalkozás - több milliárd forintos zöldmezős beruházással 15 ezer négyzetméteres gyártócsarnok felépítését tervezte, és 400 embert foglalkoztatott volna az elmaradott, munkanélküliség által erősen sújtott térségben. Mint a polgármester elmondta: a beruházásnak már jogerős építési engedélye volt, 2001 júniusában az új gyár alapkövét is lerakták, a Gazdasági Minisztérium pedig 100 millió forinttal támogatta volna az iparfejlesztést. Tavaly szeptemberben az autóipari recesszióra hivatkozva a Faurecia-csoport felülvizsgálta folyamatban lévő beruházásait úgy döntött, hogy a vasvári gyárépítést leállítja. Az önkormányzat szerződésben vállalta, hogy a beruházás megvalósítása érdekében a céggel közösen kiépíti a szükséges infrastruktúrát, de a Faurecia ezt a munkát egészen a múlt év végéig nem állította le - mondta a polgármester.

A Faurecia 11 millió 570 ezer forintot már az elmúlt évben átutalt az önkormányzatnak az infrastruktúra építésére, ezt a pénzt most az önkormányzat az egyezség szerint megtarthatja. Nem vagyoni kártérítés címén a cég 82 millió forintot fizet ki a városnak, valamint az önkormányzatra hagyományozta a Faurecia vasvári irodájának bútorzatát és számítástechnikai berendezéseit is.

Nem vagyoni kártérítési igényét arra alapozta az önkormányzat, hogy a Faurecia készülő beruházása miatt több befektető állt tovább a városból, hiszen nem akarta vállalni a munkaerőpiacon több vállalkozás egyidejű beindítása miatt esetleg jelentkező konkurenciaharcot - ismertette álláspontjukat Németh Zsolt. A polgármester elmondása szerint a francia cég korrekt módon viselkedett, sőt hosszú távon nem tett le arról sem, hogy a térségben valósítsa meg fejlesztési elképzeléseit.

Az önkormányzat a Faureciától kapott kártérítésből befejezi a megkezdett infrastruktúra kiépítését, az ipari területet így kedvezőbben kínálhatják más befektetők számára. A fennmaradó pénzt a vasvári gyógyfürdő fejlesztésére és más önkormányzati célok megvalósítására fordítják.