Javulnak a Mol lengyelországi esélyei

2002.03.06. 14:08

Jelentősen javultak a Mol esélyei a lengyelországi, gdanski kőolaj-finomító átvételére, és ez befolyással lehet a lengyel PKN Orlen közel 18 százalékos részének sorsára, amelyre a Mol és az osztrák OMV is pályázik - írta szerdán a Die Presse című bécsi lap, amely rendszerint igen jól értesült a kőolajipar ügyeiben.

A lap szerint a Mol kilátásai azért javultak, mert a brit Rotch Enegery befektetőcsoporttal a gdanski finomítóról folytatott hosszas exkluzív tárgyalások nem vezettek eredményre. Ugyan semmi sem biztos, de bizonyos jelek a lengyelországi kőolajipar privatizálásának előre mozdulásáról tanúskodnak: a Nafta Polska állami holding jövő héten szándékozik dönteni az országban második legnagyobb gdanski finomítóval kapcsolatos további eljárásról - írta a lap.

Ha netán a Mol jár sikerrel a gdanski finomító ügyében, e fejlemény változtatna az OMV osztrák kőolaj- és vegyipari konszern lengyelországi kilátásain is. A Mol és az OMV ugyanis változatlanul versenyben van a lengyel PKN Orlen kőolajtröszt most privatizálandó részéért, márpedig ha a magyar vállalaté lesz a gdanski finomító, akkor már csak versenypolitikai okokból sem lenne jó, ha a PKN részvényei is a Molhoz kerülnének.

A Die Presse azonban hozzátette: mindez csak elmélet, és annak is meglehetősen ingatag, mivel Wieslaw Kaczmarek lengyel kincstárügyi miniszter mindkét érdekeltséget - a gdanski finomítót és a legnagyobb lengyel olajvállalatot, a PKN Orlent - össze akarja fogni, egy koordinált korszerűsítési, fejlesztési terv létrehozása érdekében. Ez a stratégia megfelel a PKN Orlen szándékainak is, de kérdés, hogy Kaczmarek keresztül tudja-e vinni elképzeléseit a kormányban.

(MTI)

Ajánlat:

PKN

Mol

OMV

Korábban:

A Nafta a Mollal is tárgyal
(2002. február 27.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből