Angol jegybank: változatlan kamatok

Vágólapra másolva!
A Bank of England csütörtökön egyhuzamban negyedik hónapja változatlanul hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. Utoljára november 8-án csökkentette, akkor a várakozásokat meghaladó fél százalékponttal 4,00 százalékra.
Vágólapra másolva!

A novemberi a hetedik kamatcsökkentés volt egy év alatt, és 38 éves mélypontra vitte az alapkamatot Nagy-Britanniában. A brit központi bank tizenegy havi változatlanság után tavaly februárban kezdte a csökkentéssorozatot, 6 százalékról indulva.

Elemzők biztosra veszik, hogy a bank előbb-utóbb drágítani fogja a pénzt - év végére legkevesebb 5 százalékos irányadó kamatot valószínűsítenek -, de a csütörtöki értekezlet előtt általános volt az egyetértés, hogy még nem jött el a pillanat.

A brit vállalatvezetők szokásos panaszáradata közben a brit gazdaság tavalyi adatai és legfrissebb eredményei olyanok, amelyek szinte kizárták, hogy a vészes szigoráról ismert Bank of England szükségesnek tartson bármiféle hirtelen mozdulatot. A brit gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben nem nőtt, ilyen csaknem egy évtizede nem fordult elő.

A brit statisztikai hivatal február végi végleges adata a nulla növekedésről, szezonális kiigazítással, meglepte az elemzőket, miután az előzetes adat 0,2 százalékos bővülésről szólt a harmadik negyedévhez képest. A módosítás szerint a negyedik negyedévi GDP 1,7 százalékkal volt nagyobb a 2000-es utolsó negyedévinél; a korábbi előzetes adat 1,9 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbihoz képest.

A brit gazdasági növekedés még a módosítás után is éllovasnak számít a nyugat-európai átlaghoz képest, különösen a német visszaeséshez képest. A tavalyi egész éves gazdasági növekedés adatát, 2,4 százalékon, változatlanul hagyta a statisztikai hivatal. Ez kisebb a 2000-es 3 százaléknál, de messze erősebb az amerikai és az euróövezeti eredménynél, nem szólva a recessziós Japánéról.

Csütörtök reggel a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 12,0 pontos emelkedéssel nyitott a szerdai 5245,5 pontos záróértékéhez képest, fél óra múlva 35,0 pontos előnynél tartott. A kamatdöntés előtt nem sokkal 56,9 pontos többletnél tartott, a döntés után pedig 62,0 pontra nőtt a nyeresége.

(MTI)

Ajánlat: