Az Aegon-csoportot elkerülte a recesszió

Vágólapra másolva!
Tavaly 16 százalékkal növelte profitját a hollandiai székhelyű Aegon NV biztosítási csoport, részvénye mégis esésnek indult a 2002-re adott, meglehetősen borúlátó előrejelzés miatt.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön kiadott éves eredményjelentés szerint az Aegon nettó eredménye 2001-ben 2,397 milliárd euró - részvényenként 1,76 euró - volt a 2000-ben mért 2,07 milliárd euró (1,57 euró/részvény) után. A Dow Jones előzetes elemzői konszenzusa 2,42 milliárd eurós, a Reutersé 2,37 milliárd eurós tiszta hasznot jósolt az Aegonnak a tavalyi évre.

A teljes bevétel 31,90 milliárd euróra emelkedett az egy évvel korábbi 30,71 milliárd euróról, a díjbevétel 21,58 milliárd euró volt a 2000-es 20,77 milliárd euró után. A befektetésekből származó haszon 3 százalékkal, 9,61 milliárd euróról 9,93 milliárd euróra nőtt.

A cég a csütörtöki tájékoztató szerint főleg garantált hozamú termékeivel kerülte el a tavalyi általános piaci recesszió hatásait, miután a befektetők a kockázatos részvényekből biztonságosabb konstrukciókba menekültek.

Az Aegon 34 millió euró külön tartalékot képzett a tavaly szeptemberi terrormerénylet hatásaira, s 300 millió euró kinnlevősége volt az amerikai gazdaságtörténet eddigi legnagyobb csődjét produkáló Enron energiakereskedő cégben. Ezeket a tételeket azonban jelentős részben ellensúlyozta a mexikói élet- és nyugdíjbiztosítási érdekeltség tavalyi eladása 294 millió euróért.

Az Aegon mindazonáltal nem tekint túl nagy derűlátással 2002-re: csütörtöki közleménye szerint az idei évben a folytatódó piaci bizonytalanság közepette "sokféle profitelőrejelzés elképzelhető". A cég szerint annyi remélhető, hogy az idei haszon legalább a tavalyit eléri. Elemzők előzetesen azt várták, hogy a holland cég az éves részvényenkénti eredmény 10 százalékos javulását jelzi előre.

(MTI)

Ajánlat:

Aegon NV