Az árvízveszélyes területeken csökkenhet a biztosított házak aránya

Vágólapra másolva!
Március elejéig több mint ötszázan kötöttek lakásbiztosítást az OTP-Garanciánál azok közül a Tisza mentén élők közül, akiknek az ÁB-Aegon felmondta a szerződését az elmúlt fél évben. A több mint 10 ezer érintett listája az úgynevezett titokvédelmi törvény miatt nem kerülhetett át az OTP-Garanciához. Az itt lakók más biztosítókkal is szerződtek, azonban könnyen előfordulhat, hogy többen nem tudják megfizetni az új biztosítást.
Vágólapra másolva!

Eddig megúsztuk az árvizet! Legfeljebb egy kisebb riadalmat okozhatott a Tisza és a Túr, amikor a múlt hét végén elsőfokúra, majd egyes helyeken másod-, illetve harmadfokúra emelték az árvízkészültséget. Kedden azonban a két folyó felső szakaszán már tetőzött az árhullám, és megkezdődött az apadás. Egy időre így ismét fellélegezhettek azok, akiknek a megnövekedett kockázatokra hivatkozva az ÁB-Aegon felmondta a lakásbiztosítását a közelmúltban, és még nem kötöttek újat.

Január végén Varga Mihály, pénzügyminiszter bejelentette, hogy az OTP-Garancia változatlan feltételekkel átvesz minden felmondott lakásbiztosítást, közöttük a legkockázatosabb (bel- vagy árvíz esetén legkönnyebben összedőlő) vályogházakét is. A pénzügyminiszter felvetése azonban eddig nem valósulhatott meg, mivel a személyes adatok védelméről szóló törvény miatt az ÁB-Aegon nem adhatta át több mint 10 ezer szerződésének címlistáját a másik biztosítónak. A tervezett, klasszikus értelemben vett átszerződések helyett így az ügyfelekre hárult a feladat, hogy felkeressék az OTP-Garanciát vagy valamelyik más társaságot. Az "elbocsátott" ügyfelek egy részének az ÁB-Aegon is felajánlott új, árvízkárt már nem fedező biztosítást. A lehetőséggel mintegy ezren éltek.

Az OTP csoport biztosítójától a Magyar Hírlap megtudta, hogy március elejéig a térségben több mint 500 új lakásbiztosítást kötöttek változatlan biztosítási összeg és díj mellett. A szerződéskötések üteme lassúnak tűnhet, ami a felmondások folyamatosságával magyarázható - indokolták a biztosítónál. (Erre - következmények nélkül - a biztosítási évfordulón kerülhet sor, ha az ügyfelet 30 nappal korábban értesítették.) Más társaságok arról számoltak be, hogy október óta jelentkeztek náluk új ügyfelek.

Arról azonban nincs szó, hogy a biztosítók tülekednének a nem túl vagyonos, esetenként meglehetősen kockázatos ügyfelekért. Az Allianz Hungária Biztosítónál (AHB) is folyamatosan érdeklődnek az érintettek, azonban a biztosítások száma nem ugrott meg jelentősen - mondta el Török Miklós, a társaság vagyonbiztosításért felelős osztályának főosztályvezető-helyettese. A Generali-Providenciánál (GP) az árvíz által veszélyeztetett területeken a szokásos üzletmenet szerint zajlanak a szerződéskötések - tudta meg a Magyar Hírlap Hajas Gábortól, a biztosító szakemberétől.

A biztosítók egy része az elmúlt években - a tetemes bel-, és árvízkárok után - szigorította a lakásbiztosítás-kötési feltételeit: helyszíni szemléhez, az ingatlanok területi elhelyezkedéséhez és korához kötik a szerződést, vagy felső értékhatárt jelölnek meg. Az AHB-nál arról számoltak be, hogy két éve minden vályogház biztosítását helyszíni szemléhez kötik. A Tisza mentiekkel is szerződnek, ha a vályogház árvízvédelmi töltéssel védett területen épült. A GP is csak előzetes kockázatelbírálás után vállal fedezetet a vályogházakra.

A Tisza térségében becslések szerint tavaly a lakások mintegy felének volt biztosítása, ami a 64 százalékos országos átlag alatt marad. A jövőben akár romolhat ez az arány, ugyanis a felmondott szerződések jelentős része igen régi, szűk körű szolgáltatást nyújtó és alacsony díjú biztosítás. Ezek a módozatok azonban már elavultak, az újabb konstrukciók pedig drágábbak, ezért előfordulhat, hogy a kisebb jövedelműek ezt - a havi 2000 forint körüli összeget - már nem tudják kifizetni.

Magyar árvízvédelmi segítség Kárpátaljának

Magyarország 8 millió forint értékű segítséget nyújt Ukrajna részére, hogy egy esetleges árvíz idején, a leginkább veszélyeztetett és nehezen megközelíthető Felső-Tisza és mellékfolyóinak töltésszakaszán eredményesen védekezhessen - tette közzé a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium (KÖVÍM) A szállítmány 100000 homokzsákot, 5000 négyzetméter szűrőszövetet, 3500 folyóméter PVC fóliát, és 8 számítógépet tartalmaz. A négy kamionból álló segélyszállítmányt szerda délelőtt a záhonyi határátkelőhelyen adták át az ukrán félnek, majd az eszközöket Ungvárra szállították.

Vonczem Gabriella

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Lakásbiztosítás
(Az Üzleti Negyed rovata)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből