Keveset bírságolt a felügyelet

Vágólapra másolva!
A közvélekedéssel ellentétben a felügyeleti vizsgálatokat kevés esetben követi bírság, de a felügyelet minden olyan esetben bírságol, amikor az ügyfelek érdekei sérülnek - mondta Kabai Gyula, a PSZÁF ügyvezető igazgató az intézmény tavalyi tevékenységét értékelő sajtótájékoztatón. A rendezvényen elhangzott: a hitelintézetek területén 2002-től néhány engedélyezési jog a jegybanktól átkerült a PSZÁF-hoz, így már a felügyelet dönt a pénzváltással, a kártyakibocsátással, készpénzátutalásokkal kapcsolatos kérelmekről, engedélyekről.
Vágólapra másolva!

Szász Károly, a felügyelet vezetője hangsúlyozta: a PSZÁF nemcsak passzívan őrködik az általa felügyelt pénzügyi szektor felett, hanem annak jogi környezetét, feltételrendszerét is aktívan kívánja befolyásolni. Ennek érdekében a PSZÁF a különböző jogszabályok, illetve az azok révén megtett intézkedésekről irányelveket dolgoz ki, ajánlásokat fogalmaz meg, illetve egy-egy konkrét vizsgálatról tanulságokat foglal össze. A jövőben ezeket rendszeresen közzé teszik majd a PSZÁF internetes honlapján.

Kabai Gyula ügyvezető igazgató elmondta: a közvélekedéssel ellentétben a felügyeleti vizsgálatokat kevés esetben követi bírság, de a felügyelet minden olyan esetben bírságol, amikor az ügyfelek érdekei sérülnek. Az elmúlt évben a PSZÁF összesen 1746 esetben hozott intézkedési határozatot, ebből 918 esetben intézkedés, illetve vizsgálatot lezáró határozat született. Ebből a 918 határozatból mindössze 221 rendelkezett valamekkora összegű bírságról. Kabai Gyula elmondta: a PSZÁF-intézkedések, illetve felügyeleti vizsgálatot lezáró határozatok 173 esetben hitelintézetekre, 227 esetben pénzügyi vállalkozásokra vonatkoztak, 118 esetben a tőkepiaci szereplők, 202 esetben a befektetési alapok, 33-nál a biztosítók, 165 esetben pedig a pénztárak tevékenységéről mondtak "ítéletet".

Szász Károly hangsúlyozta: a jövőben remélhetőleg megkapja a rendelkezési jogot a PSZÁF, mivel ennek hiányában sok vizsgálatot jelenleg feleslegesen folytat le a felügyelet.

A főhatóság szakemberei az elmúlt időszak néhány fontos jogszabályi változtatásáról is beszámoltak az újságíróknak. A hitelintézetek területén ez év január 1-jén néhány engedélyezési jog a jegybanktól átkerült a PSZÁF-hoz. Így ez év elejétől a PSZÁF dönt a pénzváltással, a kártyakibocsátással, készpénzátutalásokkal kapcsolatos kérelmekről, engedélyekről.

Kérdésre válaszolva ezzel kapcsolatban a PSZÁF szakemberei elmondták: jelenleg egyetlen olyan magyarországi hitelminősítő cég sincs, amely felügyeleti engedéllyel rendelkezne erre a tevékenységre. Elméletileg elképzelhető az, hogyha nemzetközi rangú, külföldi hitelminősítők jelentkeznek e tevékenységre, akkor egy intézkedéssel a felügyelet engedélyezheti számukra a magyarországi minősítéseket.

(MTI)

Ajánlat:

PSZÁF