Az off-shore cégek 19 milliárd forint adót fizettek

Vágólapra másolva!
Tavaly meghaladta a 19 milliárd forintot a Magyarországon bejegyzett off-shore (területen kívüli) cégek társasági és osztalékbefizetése. A rekordkifizetések mellett, ugrásszerűen nőtt számuk is: 2000-ben megduplázódott, 2001-ben egyharmaddal emelkedett. Ez a tendencia elsősorban a kedvezményeknek és az OECD-ajánlásnak köszönhető, pedig tavaly már némi szigorításra is sor került.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint tavaly a Magyarországon bejegyzett off-shore vállalkozások több mint 19 milliárd forint társasági adót fizettek be. Az összeg kompenzálja azt a 17 milliárd forintot, ami amiatt esik ki, hogy idén a nyugdíj nem számít bele az adóalapba - érzékeltette az off-shore befizetések jelentőségét Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese.

Az adóbevétel nagysága annál is inkább figyelemre méltó, mivel legalább 600 milliárd forint nyereség van mögötte, amit 642 társaság ért el. A befektetett pénzügyi eszközök állománya 3200 ezer milliárd (3,2 billió) forintot ért el tavaly, ami nálunk csak "átfutott", hiszen ezek a cégek Magyarországon nem, csak harmadik országban végezhetik a tényleges tevékenységet.

A magyar jog 1994 óta tette lehetővé az off-shore cégek bejegyzését Magyarországon, pénzügyminisztériumi engedéllyel. Ezeknek, a területen kívüli vállalkozásoknak az egyébként sem magas, 18 százalékos társasági adó helyett csupán 3 százalékot kell fizetniük. Az egyéb adóbefizetésük elenyésző, mivel csupán néhány alkalmazottat foglalkoztatnak Magyarországon.

Bár a társaságiadó-törvény nem engedi meg számukra a hitelintézeti törvény szerinti tevékenységet, ám egy módosítás lehetővé teszi - bizonyos vállalatcsoporton belül - a pénzkölcsönzést és a pénzügyi lízingnyújtást.

Az APEH-adatok azt mutatják, hogy 2000-ben megötszöröződött a pénzügyi tevékenységet folytatók száma az előző évhez képest. Vonzerőnket növelte az is, hogy 1999. január 1-jétől nem kell helyi iparűzési adót fizetniük az önkormányzatoknak. Sok - korábban kis falvakban bejegyzett cég - ennek hatására helyezte át székhelyét a fővárosba.

A nagy bumm 2000-ben következett be. Akkor a bejegyzett és az APEH-nek adót fizető cégek száma megduplázódott - az 1999-es 222-ről 443-ra nőtt. Ez egy korábbi OECD-ajánlásnak volt köszönhető, amely betartása esetén 2003 lehetne az utolsó év, amikor kedvezmények adhatók ezeknek a társaságoknak. 2005 végéig azonban jogosultak lehetnének a kedvezményekre azok az off-shore cégek, amelyeket 2000. december 31-éig bejegyeztek Magyarországon. A századfordulón még abban bíztak, hogy enyhül az ajánlás, ám a tavaly december 11-ei USA terrortámadás után újabb OECD-szigorítás érkezett. Az ország pedig felkerült a pénzmosás elleni küzdelemben "nem együttműködők" listájára.

Az adóhivataltól kapott adatok azt mutatják, hogy tavaly 199 új off-shore céget jegyeztek be nálunk, ami egyharmados növekedés az előző évi 443-as számhoz képest. (Meglehet, a cégek nem vették komolyan az OECD-ajánlást. Hozzá kell tenni, az sem elhanyagolható, hogy nálunk kedvezők az adóalapot módosító tényezők.) Az sem ijesztette el a társaságokat, hogy Magyarország már tavaly január 1-jétől szigorított a szabályokon. Míg korábban nem kellett adóelőleget fizetniük, ettől az időponttól kezdve rájuk is vonatkozik ez a kötelezettség. Sőt tavaly óta nekik is eleget kell tenniük az úgynevezett feltöltési kötelezettségnek, ami azt jelenti, hogy a tárgyév december 20-áig be kell fizetniük az évi várható teljes társasági adót. Ennek köszönhető, hogy ismertté vált a több mint 19 milliárd forintnyi adóbefizetés. Ez a szám egyébként még módosulhat, mivel május 31-éig kell az APEH-hez benyújtani az előző évi adóról a bevallást.

Az elmúlt években egyébként alaposan átrendeződött a magyar off-shore piac. Amíg kezdetben az alapítók többsége a kelet-európai országokból érkezett, addig ezek a cégek ma már háttérbe szorultak. A rangsort kanadai, amerikai és nyugat-európai társaságok vezetik. Nem ritka, hogy tőkeerős nagy társaságok először off-shore céggel jönnek az országba, majd tesztelve a magyar gazdasági környezetet, jelentős termelő beruházást is megvalósítanak.

Nagy Ildikó

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Billiós vagyona van egy magyarországi off-shore cégnek
(2001. december 19.)