Megnyílt a turisztikai szakma vására

Vágólapra másolva!
Megnyílt az Utazás 2002 kiállítás. Az idén a turizmus legnagyobb hazai vásárának a díszvendége a Nyugat-Dunántúl, a külföldiek közül pedig Lengyelország.
Vágólapra másolva!

Húzóágazattá válik az idegenforgalom mind a bevételek, mind a fejlesztések szempontjából - hangoztatta Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára az Utazás 2002 kiállítás megnyitóján a kőbányai vásárvárosban. Ezt igazolja - tette hozzá -, hogy a szektor 18 százalékos árbevétel-növekedést könyvelt el tavaly. Az egy látogatóra jutó költés 19 százalékkal napi 143 euróra nőtt. Budai szerint négy év múlva a belföldi turizmus aránya is elérheti a nemzetközi szintet.

A 2012-es olimpia megrendezésétől sokan a hazai turizmus ugrásszerű növekedését is remélik. A kiállítás 13,6 ezer négyzetméterén 32 országból 72 külföldi kiállító mutatja be ajánlatát. Az idén a tavalyinál közel ezer négyzetméterrel több, 13 600 négyzetméter területet értékesített a Hungexpo Rt. A vásáron 676 cég vesz részt. Az utazás világszerte az életmód részévé vált, ez látszik a tegnap megnyílt utazási vásáron is. A magyar kiutazók túlnyomó része jobbára az olcsó vagy közepes árfekvésű utakat keresi. Az idei kiállítás kínálata ennek az igénynek is megfelelőnek tűnik.

A hazai gyógyfürdők és fürdőhelyek szinte mindegyike képviselteti magát a vásáron. De a konferencia- és üzleti turizmus, a kerékpáros- és lovasturizmus kínálata is megjelent. A GM Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalánál a Hungexpo mint vásárrendező minden jelentkezőt ellenőrzött, s a rostán négy utazási iroda akadt fenn, melyek nem tettek eleget a rájuk vonatkozó kormányrendelet előírásainak, így nem jelenhettek meg a kiállításon.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: