Nyereséges, mégis "szépít" a könyvein a Vivendi Universal

Vágólapra másolva!
A világ második médiavállalata, a francia Vivendi nagyra nőtt adóssága lebontása érdekében megszabadul néhány kevésbé fontos leányvállalatától. Jean-Marie Messier vezérigazgató szerint szóba került egy lengyel mobilszolgáltató, de a francia közművállalat, a Vivendi Environment eladása is.
Vágólapra másolva!

A francia Vivendi Universal elmúlt éveit gyors és nagy étvágyú terjeszkedés jellemezte. A mára felhalmozott 19 milliárd eurós adósságállomány kissé elbizonytalanította a befektetőket, ami az elmúlt két hónapban 25 százalékot eső részvényárfolyamon is megmutatkozik. A Vivendi most egy óriási eszközleírással és néhány kevésbé fontos vagyonelem eladásával kívánja szépíteni a cégről alkotott képet, amely más szempontból amúgy jól fest, hiszen a cégcsoport tavaly 3,8 milliárd euróra növelte üzemi eredményét. A 110 százalékos profit-emelkedést jórészt a 2000-ben megvásárolt Universal film- és zenekiadó vállalat, illetve a telekommunikációs részleg termelte, de kivette belőle részét a szintén nemrég megszerzett francia előfizetős televíziócsatorna, a Canal Plus is.

A befektetők szívét megnyerni kívánó Jean-Marie Messier elnök-vezérigazgató most egyszerre nyomja le a részvényesek torkán a felvásárlások "eredményét", és hogy az amerikai könyvviteli szabályoknak megfeleljen, 15,7 milliárd eurónyi eszközt ír le a vállalat könyv szerinti értékéből. Ebből 6 milliárdnyit a Canal Plus, 3,1 milliárdot a Universal Music, 1,3-1,3 milliárdot a Universal Studios és a telekommunikációs leányvállalatok, 600 milliót pedig a Vivendi Environment közművállalat könyveiből vesznek el. A leírás ugyan majd 30 százalékát érinti a Vivendi eszközeinek, ám a piaci értékén mit sem változtat: 2000 decembere óta a részvények majd 50 százalékot vesztettek akkori árfolyamukból. Készpénzt sem igényel a művelet, sőt a felvásárlások sem apasztották a franciák készpénzvagyonát: részvénycserés ügyletek során 34 milliárd euróba kerültek a Universal-vállalatok és 12,5 milliárdba a Canal Plus, Európa legnagyobb fizetős tévécsatornája.

A Vivendi profilváltása, amely az eredetileg víz-, csatorna- és áramszolgáltató vállalatból tíz éven belül média- és telekommunikációs vállalkozást csinált a General Des Eaux-ból, most egy kicsit alábbhagy. Az adósság és a lassan áttekinthetetlen vagyonhálózat arra készteti a vezetést, hogy a nem stratégiai leányaitól megváljon. Erre a sorsra juthat a lengyel mobilszolgáltató, az Elektrim Telekomunikacija 49 százalékos pakettje és akár a Vivendi Environment, a közművállalat is. Annál is inkább, mert Messier ugyan bejelentette, hogy lassít terjeszkedési politikáján, többek között a Matáv-Deutsche Telekom pároshoz hasonlóan nem is indul a bolgár telefontenderen, de nem tett le arról, hogy megszerezze a Cégétel telefontársaság maradék 41 százalékát a British Telecomtól és a amerikai SBC-től. A Cégétel (és néhány kisebb szolgáltató) ugyanis 45 százalékkal járult hozzá a Vivendi adózás előtti eredményéhez.

Rajczy Gábor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Vivendi

Korábban: