Több tízmilliárd rubeles adóhiány a Gazpromnál

Vágólapra másolva!
Az orosz adórendőrség keddi bejelentése szerint több 10 milliárd rubeles - több százmilliárd forintos - adóhiányt tártak fel az orosz gázipari monopóliumnál, a Gazpromnál, ami büntetőeljárás megindítását vonhatja maga után. A Gazprom visszautasította a vádakat, de nyugati szakértők szerint egyre több a hasonlóság a nemrég csődbe jutott amerikai Enron és a Gazprom machinációi között.
Vágólapra másolva!

Viktor Vasziljev altábornagy, a moszkvai adórendőrség parancsnoka elmondta, hogy az adóhatóság a vállalat 1999 és 2001 közötti pénzügyeit vizsgálta. A parancsnok szerint a Gazprom számos esetben megalapozatlanul csökkentette kimutatásaiban a földgáz eladásából származó bevételeit, az adóalapban nem vette figyelembe a kompresszor-állomások által felhasznált földgáz értékét, illetve a piaci áraknál alacsonyabban értékesített földgáz-szállítmányokat. Vasziljev közlése szerint március végéig derül ki, hogy indítanak-e büntető eljárást az ügyben.

A Gazprom vissazutasította az adóhatóság vádjait, és az adórendőrség nyilatkozata után kiadott sajtóközleményében etikátlannak nevezte, hogy a hatóság a nyilvánosság elé tárja egy - szerinte - még be nem fejezett vizsgált eredményeit. A vállalat álláspontja szerint ez a magatartás nemcsak a Gazprom jó hírnevét és üzleti érdekeit veszélyezteti, hanem kárt okozhat a mamutcég részvényeinek közel 40 százalékát birtokló orosz államnak is. Vitalij Szaveljev, az igazgatótanács alelnöke azt mondta kedden, hogy a Gazprom részletes magyarázatot adott az adórendőrségnek az ellenőrzés során felvetődött kifogásokra.

A Lenta.ru című orosz internetes lap szerint az adóhatósági bejelentésből arra lehet következtetni, hogy az orosz állam teljes ellenőrzést akar a legnagyobb orosz vállalat részvényei fölött. A lap kiemeli, hogy nyugati szakértők egyre inkább párhuzamot vonnak a Gazprom és a szintén a bevételekkel való machinációkba belebukott amerikai Enron között. A Lenta.ru kiemeli a Gazprom média-holdingja tervezett értékesítése körüli bizonytalanságot: egyelőre ugyanis sem a vevők, sem a részvények értéke nem ismeretes a nyilvánosság előtt.

A Gazprom a közelmúltban egyik legnagyobb leányvállalata, a Szibur petrolkémiai holding ellen kezdeményezett eljárást azzal a gyanúval, hogy annak vezetői jelentős vagyon kivitelével okoztak károkat a gázipari óriásnak. A BorsodChem-érdekeltségeiről ismert cég csődeljárást indított önmaga ellen, hogy teljesíteni tudja a Gazprom követeléseit.

A moszkvai értéktőzsdén meredeken, 12 százalékkal zuhant a Gazprom részvényeinek értéke a keddi bejelentést követően.

(MTI)

Ajánlat:

Gazprom