Aláírták az első összekapcsolási szerződést

Vágólapra másolva!
Létrejött az első összekapcsolási szerződés az eTel és a Pannon GSM között. - közben a MATÁV nem ért egyet a Hírközlési Döntőbizottság múlt heti állásfoglalásával, amely szerint az internet-szolgáltatók nem kötelezhetők a számlázásra a bevételmegosztási rendelet végrehajtásakor. Több mint száz internet-szolgáltató vállalkozás közül ugyanakkor még egyetlen eggyel sem kötötték meg a hálózati összekapcsolási szerződést.
Vágólapra másolva!

A liberalizált távközlési piac első összekapcsolási szerződése az - eTel és a Pannon GSM között az egységes hírközlési törvény alapján jött létre. Az összekapcsolási szerződés lényege, hogy a szolgáltatók ügyfeleinek hívásai közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz, vagyis közvetítő - úgynevezett tranzitszolgáltató nélkül - így a rendszer működése megbízhatóbbá, gyorsabbá, esetleg olcsóbbá válhat. Az egységes hírközlési törvényhez kapcsolódó bevétel-megosztási rendelet végrehajtása azonban egyelőre kérdéses, mivel még nem tisztázott a távközlési és az internet-szolgáltatók közötti számlázás szereposztása.

A Miniszterelnöki Hivatal december 23-án megjelent rendelete szerint kilencven nap áll rendelkezésre a végrehajtáshoz, tehát március 23-ától a távbeszélő és az Internet-szolgáltatóknak optimális hozzáférési szerződéssel kellene rendelkezniük, amely tartalmazza a bevételmegosztás végrehajtásának módját is. Vagyis nappal harminc, az esti órákban tíz százalékot kap az internetes társaság a távközlési szolgáltató számára generált bevételből.

Az internet-szolgáltatók kezdettől fogva nem értettek egyet azzal, hogy nekik kellene számlázniuk, és a Hírközlési Döntőbizottság (HDB) múlt heti elvi állásfoglalása is megerősítette álláspontjukat.

Az internet-szolgáltatás távbeszélő hálózaton keresztül történő nyújtása esetén az "internet- szolgáltatás elérése távbeszélő hálózaton keresztül" szolgáltatás díjának számlázására a távbeszélő-szolgáltató egyoldalúan nem kötelezheti az internet-szolgáltatót. Ha az együttműködő szolgáltatók a számlázás kérdésében másként nem állapodnak meg, az "internet-szolgáltatás elérése távbeszélő-hálózaton keresztül" szolgáltatás díját a távbeszélő-szolgáltatónak kell beszednie - írja a HDB elvi döntése. Mivel azonban a testület elvi állásfoglalása nem kötelező érvényű, így nem is kötelező végrehajtani.

A MATÁV Rt. nem ért egyet a HDB-vel, és szándéka szerint minden jogi lehetőséget kihasznál a jövőben arra, hogy érvényesítse álláspontját. Vasváriné dr. Menyhárt Éva, a MATÁV Rt. szabályozási és árpolitikai igazgatója elmondta: tíz nappal a március 23-ai határidő előtt az internet-szolgáltatók tíz százaléka jelentkezett, hogy a hálózati hozzáférési szerződéseket megkössék. (Ezt is a HDB elvi döntése tisztázza számukra, korábban az internet-szolgáltatók úgy vélték, hogy nem kell hálózati hozzáférési szerződéseket kötniük, a jelenlegi szerződéseik alkalmasak az új jogszabályozási környezetben is) A MATÁV február 22-én elküldte levelét a nyilvántartott hazai internet-szolgáltatónak, több mint száz vállalkozásnak, amelyek közül jelenleg csak minden tizedikkel tárgyalnak, miközben a cégek nagy többsége még csak nem is válaszolt nekik.

Vajon mi történik, ha eljön a március 23-ai dátum és még nem lesznek meg a hálózati összekapcsolási szerződések? Az igazgatónő elmondta: ez nem jelent hátrányt a HDB elvi döntése szerint, feltételezve, hogy március 23-áig az internet-szolgáltatók jelzik a tárgyalási szándékot a MATÁVnak, így az 51-es behívószámot továbbra is használhatják.

Az új hálózati összekapcsolási szerződésekben viszont tisztázni fogják a bevételmegosztáshoz kapcsolódó számlázás vitatott feltételeit is. A MATÁV első körben a megállapodásra törekszik, és Vasváriné Menyhárt Éva nem találgat azzal kapcsolatban, hogy mi történik majd akkor, ha nem sikerül a megegyezés." Lesz-e kenyértörés vagy nem lesz kenyértörés?" - ma még nem tudja. Annyi bizonyos mindössze, hogy a több mint száz internet-szolgáltató vállalkozás közül még egyetlen eggyel sem kötötték meg a hálózati összekapcsolási szerződést. Azokkal, amelyekkel a tárgyalásokat megkezdték, és március 23-áig nem tudják befejezni, addig folytatják, amíg pont kerül a megállapodásra. Azok pedig - a kilencven százalék -, amelyek még el sem kezdték és a következő tíz napban sem veszik fel a kapcsolatot a MATÁV-val, számíthatnak az 51-es behívószám kikapcsolására - mondta lapunknak a MATÁV szabályozási és árpolitikai igazgatója.

(Az [origo]-t és az Üzleti Negyedet kiadó Axelero Rt. a MATÁV-csoport tagja - a szerk.)

Tasi Katalin

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

eTel