Vágólapra másolva!
A szokásos óvatossággal ugyan, de megerősítette derűlátását az amerikai gazdaság teljesítményével kapcsolatban szerdán a jegybank szerepét betöltő Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke.
Vágólapra másolva!

Alan Greenspan, aki ezúttal a helyi független bankok szövetségének képviselői előtt mondott beszédet, azt mondta: a gazdaságot az utóbbi egy évben lassító tényezők közül "néhány már kezd elenyészni", és megkezdődött az élénkülés. Az egyik ilyen tényező Greenspan szerint a magángazdasági raktárkészlet, amely sok ágazatban már olyan alacsonyra süllyedt, hogy ezeknek a szektoroknak hamarosan csökkenteniük kell a készlet-leépítés ütemét, ha ezt még nem tették meg.

Éppen a héten tették közzé, hogy januárban 0,2 százalékkal 287,70 milliárd dollárra csökkent a nagykereskedelmi raktárkészletek értéke az Egyesült Államokban. Decemberben fél százalékos készletcsökkentést mértek. Január volt a nyolcadik olyan hónap megszakítás nélkül, amelyben csökkent az amerikai nagykereskedelem raktárkészlete. A készlet a tavaly januári 287,22 milliárd dolláros érték óta az idei első hónapban volt a legalacsonyabb.

A Federal Reserve szoros figyelemmel követi a raktárkészletek alakulását az amerikai gazdaságban. Maga Greenspan is többször kifejtette azt a véleményét, hogy a tavalyi recesszió elején felhalmozódott raktárkészletek leépítése előtt nem várható a gazdasági növekedés lényeges gyorsulása. A Fed elnöke szerdai beszédében azonban kijelentette azt is, hogy az újkeletű lendület rövid életű lesz, ha a készletleépítés kedvező hatásainak lecsengése előtt nem indul erősödésnek a kereslet.

- A második világháború utáni fellendülések zömét a készletcsökkentés mellett a tartós fogyasztási termékek keresletnövekedése táplálta - mondta Greenspan. A jegybanki vezető ugyanakkor elismerte, hogy a tavalyi recesszió jelentős részében a háztartási kiadások meglehetősen erősek maradtak, és ez jelentős stabilizáló tényező volt. Greenspan szerint még egy gyenge fellendülés is figyelemre méltó teljesítmény lenne az amerikai gazdaságtól, tekintve az értékpiacokon végbement árfolyamzuhanások súlyosságát és a példátlan terrortámadásokat. Hozzátette: ha a zsugorodási ciklus végét jelző "tétova jelek" valósnak bizonyulnak, akkor a visszaesés sokkal enyhébb lesz annál, amilyent a gazdasági ciklusok történelmi tapasztalatai alapján várni lehetett.

Greenspan valamivel óvatosabb hangot ütött meg, mint egy hete a szenátus soros meghallgatásán, ahol azt mondta, hogy az amerikai gazdasági expanzió most már jócskán lendületbe jött. A visszafogottságra a piac a korábbi veszteségek mélyülésével reagált. A szerdai kereskedés utolsó harmadában a Nasdaq Composite vesztesége a beszéd előtti 27 pontról 32 pontra, 1,72 százalékra, a Dow Jonesé a korábbi 89 pontról 125 pontra, 1,18 százalékra nőtt (előző zárók ugyanebben a sorrendben: 1897,12 pont 32,37 pontos, 1,68 százalékos eséssel, illetve 10632,35 pont 21,11 pontos, 0,20 százalékos erősödéssel). A dollár 87,65 dollárcent/eurón jórészt változatlan maradt.