A KPMG az egyetlen vevőjelölt az Arthur Andersenre

Vágólapra másolva!
Az öt legnagyobb könyvvizsgáló cég közül harmadikként a KPMG is tárgyalásokat kezdett a rivális Arthur Andersennel (AA) annak esetleges megvásárlásáról. A múlt héten a Deloitte & Touche Tomatsu és az Ernst & Young is jelezte érdeklődését az Enron-ügy kapcsán perekkel és ügyfeleinek elvesztésével szembenéző cég iránt, azonban csütörtökön a Deloitte, még szerdán pedig az Ernst jelentette be, hogy megszakadtak a tárgyalások az esetleges vásárlásról.
Vágólapra másolva!

A Financial Times úgy tudja, hogy a KPMG a 17 százalékos Arthur Andersen európai részlege iránt érdeklődik csupán, a neves gazdasági lap információi szerint azonban az AA csak az amerikai részlegeket is magában foglaló ajánlattal kíván foglalkozni.

Az Arthur Andersen az eszközeinek értékesítéséből származó bevétellel fedezné a cég ügyfeleinek kárigényét, amennyiben azonban az ügyfelekkel nem köt megállapodást a cég, úgy szakértők a teljes szétdarabolást sem tartják valószínűtlennek.

Az egyik lehetséges vevő, a Deloitte & Touche közben csütörtökön bejelentette, hogy megszakadtak az Arthur Andersen megvásárlását célzó tárgyalások. A hír érzékenyen érintheti az Arthur Andersent, különösen azután, hogy az Ernst & Young szerdán hasonló bejelentést tett. Az AA részéről egyelőre nem kommentálták a döntéseket - írja a CNNmoney.

A két cég visszalépésével a KPMG maradt az egyedüli jelölt az Arthur Andersen felvásárlására, mivel információk szerint a piacvezetőnek számító PricewaterhouseCoopers nem érdeklődik a bajba jutott versenytárs iránt, és tárgyalásokat sem folytat a chicagói központú céggel.

Egy esetleges KPMG-Arthur Andersen házassággal az új cég felzárkózhatna a PricewaterhouseCoopers mellé, és akár évi 9,3 milliárd dolláros árbevételre is számíthatna - vélik a szakértők.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

KPMG