<P class="MsoNormal">Nyáron kerülhet le Magyarország a pénzmosási feketelistáról

Vágólapra másolva!
Az FATF (Financial Action Task Force) elnöke Clarie Lo csütörtökön megbeszélést folytatott varga Mihály pénzügyminiszterrel. Az elnök nagyra értékelte a magyar kormányzatnak a pénzmosás ellen folytatott munkáját. Magyarország legkorábban júniusban kerülhet le a szervezet által felállított "feketelistáról".
Vágólapra másolva!

Az FATF elnökasszonya csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően újságíróknak elmondta, hogy májusban az FATF egy csoportja Magyarországon vizsgálja majd a pénzmosás elleni törvény végrehajtását. Ezt követően tesznek ajánlást az FATF júniusi plenáris ülésén arra, hogy Magyarország lekerüljön-e a pénzmosás elleni fellépésben nem kellően együttműködő országok listájáról.

A csoport elnöke megbeszéléseket folytatott Gottfried Péter államtitkárral, az Európai Integrációs Hivatal vezetőjével, Szász Károllyal a PSZÁF elnökével és Balogh Lászlóval, a pénzmosás elleni fellépést koordináló kormánybiztossal is. Az FATF elnöke ugyancsak tárgyalt az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Rendőr Főkapitányság szakembereivel. A megbeszélések során az új magyarországi pénzmosás elleni szabályozás, annak tényleges végrehajtása, illetve a terrorizmus elleni pénzügyi fellépés került napirendre.

Balogh László, a pénzmosás elleni kormánybiztos szerint jó esély van arra, hogy a vizsgálóbizottság elégedett lesz a törvény végrehajtásával, így a júniusi ülésen Magyarország lekerülhet a pénzmosást nem kellően akadályozó országok listáról.

A FATF évente összeállított figyelmeztető listájára Magyarország tavaly nyáron került fel. Akkor a FATF illetékese ezt azzal indokolta: a magyarországi pénzmosás elleni rendszernek, amely egyébként eléggé átfogó, súlyos hiányossága, hogy anonim betétek elhelyezését teszi lehetővé korlátlan számú bankszámlán. Ezt követően január elsejével módosult a hitelintézeti törvény, amely megszüntette az anonim betétek elhelyezésének lehetőségét.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FATF

Korábban: