Túlértékelt a Gripen-program

Vágólapra másolva!
A Gripen ellentételezési programja - bár sokan csodákat várnak tőle - mind makrogazdasági, mind ágazati összevetésben csekély összegről szól a maga 118 milliárd forintjával. A nagyobb beruházások várhatóan a svéd érdekeltségű vállalatokra jutnak majd, a beszállítói együttműködés pedig alig elérhető célnak látszik - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Gripen ellentételezési programjától lassan a fél ország megváltást vár, holott makrogazdasági szempontból igencsak kis léptékű ügylet. A vadászgépek bérlésének 108 milliárdos költségével szemben 9 év alatt megvalósuló 118 milliárdos ellentételezés áll, amelynek 32 százaléka beruházás, nagyobb része pedig többletexport. Az éves átlagos beruházás így 4 milliárd, az éves átlagos többletexport 9 milliárd forint körüli lenne.

Ez a kivitel csak egy csepp az éves áruforgalom több ezer milliárdos tengerében, és az évente Magyarországra érkező néhány százmilliárdos működőtőke is nagyságrendekkel több a Gripen-program kapcsán várható befektetések értékénél. A három legnagyobb exportőr (IBM, Audi, Philips) kivitele egyenként meghaladja az évi 500 milliárd forintot, de a General Electric, az Audi vagy az Opel százmilliárd forint feletti magyarországi beruházása is jó összehasonlítási alapot kínál.

Az ellentételezésből mindenki szeretné kivenni a részét, így már 78 kistérség szerepel a kiemelt befektetési területek között, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a működőtőke a megfelelő infrastruktúrájú területek felé tart - írja a lap.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerdai ellentételezési konferenciáján az előadók - köztük Parragh László, az MKIK elnöke és Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium (GM) politikai államtitkára - hangoztatták, hogy a vállalkozók ezrei részesedhetnek az üzletből, de kérdés, mekkora falat jut nekik, hiszen a nagyobb beruházások az olyan cégekre jutnak majd, mint az Electrolux Lehel vagy az SKF Svéd Golyóscsapágy Rt. Ha a részt vevő kis cégek akár csak ezren lesznek is, a nekik jutó üzlet máris átlag alig százmillióra redukálódna - még akkor is, ha a svéd tulajdonú nagy cégek egy fillért se vinnének el az ellentételezésből. Ezzel szemben nyilvánvaló svéd érdek, hogy az ellentételezés meghatározó része saját, már Magyarországon működő vagy ide készülő cégeikre jusson. A magyar érdek viszont az, hogy az ellentételezés lehetőleg koncentráltan és a stratégiailag is fontos területeken valósuljon meg.

Mindenesetre a tárgyalások során olyan, ellentételezésre elfogadható ágazati lista alakult ki, amely egybevág a svéd részről kijelölt 43 vállalat tevékenységi körével, vagyis egyedül a svéd érdekeltségű cégek - és persze meglévő magyar partnereik - is képesek lennének lefedni a 118 milliárdos üzletet.

Nem vitás, hogy a Gripen-ellentételezés révén üzletileg valóban jó szerződések köttetnek, de nem biztos, hogy ezekben nagy lesz a magyar részesedés - áll a Napi Gazdaság elemzésében.

(OS)

Korábban: