Az egyszerűsített vállalkozási adóval csökkennének a cégek költségei

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) bevezetése olyan komoly lépés lenne, amelyre 1988 óta nem volt példa - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke azt követően, hogy megbeszélést folytattak László Csabával, az MSZP pénzügyminiszter-jelöltjével. Az eva alapja az adott cég bevétele lenne, a tervezett átalányadózással pedig kiváltható lenne a társasági adó, az áfa, és a cégautó-adó is. A szakértő szerint így csökkennének a vállalkozások költségei is.
Vágólapra másolva!

Zara László elmondta: a vállalkozások számára felvállalható lenne, a maximálisan 15 százalékban meghatározott átlagos adókulcs. Ráadásul az átalányadózással a vállalkozások költségei is csökkennének - mondta az elnök.

A jelenlegi magas elvonások miatt a társaságok nem veszik ki megmaradt nyereségüket, mert az elvonások mértéke 50 százalék fölé emelkedik - közölte az elnök. Az új átalányadózástól az elnök szerint az várható, hogy csökken a jövedelmek eltitkolása.

László Csaba a megbeszélést követően elmondta: az átalányadó bevezetésével véget szeretnének vetni annak a nemzeti sportnak, hogy mindenki számlát gyűjtöget adójának optimalizálására.

Az MSZP programja az érdemi adócsökkentés mellett az adórendszer és a társadalombiztosítási rendszer egyszerűsítését tűzte ki célul - hangoztatta a miniszterjelölt. Ennek egyik első lépése lehet az egyszerűsített vállalkozási adó, amelynek alapja az adott cég bevétele lenne. Ezt az adózási formát azok a kis- és középvállalkozások választhatnák önkéntes alapon, amelynek árbevétele 10 millió forint alatt van.

László Csaba elmondta: az átalányadózással egyebek mellett kiváltanák a társasági adót, az általános forgalmi adót és a cégautó-adót is. László Csaba az egyik legkritikusabb tételnek a jelenlegi fix, havi 4500 forintos egészségügyi hozzájárulást tartja, az MSZP szeretné ennek eltörlését, de László Csaba ezt csak két év alatt, 2005-től tartaná reálisnak.

(MTI)

Ajánlat:

SZJA tanácsadó
(Az Üzleti Negyed melléklete)